Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum putem preveni sau trata sinuzita?
Publicat de catre Blogulspecialistului.roNr. vizualizari: 5010 / Rating utilizatori: 4.31 din 8 voturi
Sinuzita este o infectie care se manifesta la nivelul sinusurilor. Polipii, deviatia de sept si rinita alergica ingreuneaza respiratia si favorizeaza aparitia sinuzitei.
Bacteriile sunt cele mai frecvente cauze directe ale sinuzitei acute. Peste 85% dintre persoanele racite au sinusurile inflamate.
Sinuzita acuta dureaza 3 saptamani si apare in urma unei infectii virale respiratorii. Netratata, sinuzita acuta devine subacuta (dureaza 4 saptamani). Sinuzita cronica dureaza 12 saptamani sau mai mult si reprezinta inflamarea cailor respiratorii.
Simptomele care sunt asociate cu diagnosticul de sinuzita includ:
- congestie nazala;
- dureri faciale;
- febra;
- tuse persistenta (in special in timpul zilei);
- diminuarea sau pierderea simtului olfactiv;
- dureri ale urechii si dureri dentare;
- lipsa poftei de mancare.
Raceala si gripa se transmit usor atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta aproape de alta persoana. O modalitate prin care se poate reduce riscul dezvoltarii sinuzitelor este
evitarea contacului cu persoanele racite sau gripate.
Si copiii sunt predispusi la infectii respiratorii. Sinuzita se poate confunda cu o raceala pentru ca boala debuteaza cu stranut si tuse. Simptomele sinuzitei la copii includ iritabilitate, varsaturi, tuse, febra.
Atentie! Simptomele se pot accentua din cauza unei raceli! Pentru scaderea febrei este recomandata administrarea paracetamolului sau ibuprofenului.
Cum tratam sinuzita?
Obiectivele principale pentru tratamentul sinuzitei sunt eliminarea infectiei si a durerii. Antibioticele pot fi prescrise in cazul in care:
- febra este mai mare de 39
°C;
- pacientul prezinta dureri faciale sau dureri de cap.
Decongestionantele ajuta la ameliorarea congestiei dar nu vindeca sinuzita.
Spray-urile nazale cu corticosteroizi sunt medicamente eficiente care reduc inflamatia si trateaza rinita alergica. Ele ajuta, de asemenea, in tratamentul sinuzitei cronice si sunt uneori utilizate pentru sinuzita acuta.
De retinut! Picaturile nu trebuie administrate mai mult de 5-7 zile.
In cazul in care spray-urile nazale sunt folosite in mod excesiv apar urmatoarele reactii adverse: uscaciune, stranut, dureri de cap si sangerari nazale (acestea sunt mai putin frecvente).