Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Rinita alergica - Generalitati
Publicat de catre Blogulspecialistului.roNr. vizualizari: 4248 / Rating utilizatori: 3.67 din 3 voturi
Rinita reprezinta inflamarea mucoasei nazale. Poate fi cauzata de alergeni (polen, praf), fum de tigara, mirosuri puternice (parfum) care provoaca secretii nazale abundente.
Rinita alergica are simptome asemanatoare cu raceala (secretii nazale apoase, nas infundat, congestie nazala sau stranuturi).
Rinita se manifesta prin mancarimi ale ochilor, stranut repetat, nas infundat, lacrimare abundenta, dureri de cap (cefalee). Afecteaza adesea nasul, urechile, ochii, gatul. De obicei, simptomele dureaza mai mult de 10 zile.
Rinita alergica poate fi
sezoniera (se mai numeste “febra fanului” si apare in aceeasi perioada a anului, intr-un anumit sezon ) sau
perena (dureaza tot timpul anului si este deseori asociata cu astmul).
Rinita alergica este foarte asemanatoare cu astmul cauzat de alergii (astm alergic).
Rinita non-alergica apare din cauza mirosurilor puternice, poluare, fum si substante iritante. Poate fi cauzata de medicamente, in special de medicamente ale tensiunii arteriale, contraceptive orale sau de folosirea excesiva a spray-urilor nazale decongestionante.
Decongestivele nazale sunt medicamente utilizate atunci cind nasul este infundat si au rolul de a reducere simptomele rinitei alergice. Trebuie administrate doar 3-4 zile din cauza efectelor secundare: uscaciune, atrofia mucoasei, dependenta. Pot cauza cresterea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale. Cand rinita este cauzata de medicament, aceasta se numeste
rinita medicamentoasa.
In cazul in care unul dintre parinti are
rinita alergica, exista o probabilitate mai mare ca si copiii sa aibe aceasta boala. Riscul creste in mod semnificativ in cazul in care ambii parinti au
rinita alergica.
Complicatii posibile ale rinitei alergice:
- sinuzita;
- infectii ale urechii (otita medie).
Daca aveti simptome de rinita, cum ar fi stranutul sau nasul infundat, este important sa aflati care sunt cauzele care determina aparitia ei. Daca luati medicamente pentru astm este bine sa vorbiti cu medicul inainte de a incepe alt tratament.