Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Informatii utile despre tensiunea arteriala
Publicat de catre Blogulspecialistului.roNr. vizualizari: 4823 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Tensiunea arteriala reprezinta presiunea exercitata de sange asupra arterelor. Presiunea este determinata de cantitatea de sange, precum si de dimensiunea si flexibilitatea arterelor.
- Factori psihologici, cum ar fi stresul, furia, teama ;
- Diverse medicamente.
Tensiunea arteriala poate fi:
-
tensiunea arteriala sistolica (inima se contracta) – reprezinta presiunea sangelui care circula prin artere spre celelalte organe.
-
tensiunea arteriala diastolica (inima se dilata) – reprezinta presiunea vaselor de sange atunci cand inima se umple cu sangele venit din restul corpului.
Tensiunea arteriala este in continua schimbare, in functie de activitate, temperatura, dieta, starea emotionala, starea fizica.
Hipertensiunea arteriala creste riscul de insuficienta cardiaca, infarct miocardic, accident vascular cerebral si insuficienta renala.
Hipertensiunea accelereaza aparitia aterosclerozei care provoaca leziuni ale peretilor arteriali si intrerupe circulatia sangelui.
Scaderea
tensiunii arteriale provoca insuficienta cardiaca, infectii, tulburari de glanda, si deshidratare.
Hipertensiunea arteriala poate afecta multe organe, inclusiv creierul, ochii, inima si rinichii.
Consuma alimente care contin putina sare si sodiu. O persoana sanatoasa ar trebui sa consume 2,4 grame de sodiu pe zi. In loc de sare poti folosi condimente.