Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzare de drepturi litigioase



Care este regimul TVA al unei vanzari de drepturi litigioase? In contract se spune ca societatea x vinde catre y drepturi litigioase in suma de ....

Vanzarea de drepturi litigioase este acelasi lucru cu cesiunea de creante?

Raspuns: Practic, vanzarea drepturilor litigioase se va face prin intermediul cesiunii de drepturi litigioase. Un “drept”  este litigios daca exista un proces inceput si neterminat cu privire la existenta sau intinderea acestuia, aspect reglementat prin art. 1653 alin. (3) din Codul civil .

Cesiunea drepturilor litigioase poate fi asimilata cesiunii de creante numai daca drepturile respective se refera strict la creante. Cesiunea drepturilor litigioase poate fi  mult mai complexea  deoarece poate avea ca obiect:
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 


- orice drept  real;
- un drept de  creanta;
- un drept de proprietate intelectuala;
- drepturi succesorale cu privire la bunurile de impartit intre mostenitori sau cand exista neintelegeri intre mostenitori.

Specific contractului de vanzare/cesiune a drepturilor litigioase este faptul ca, la momentul incheierii contractului, partile nu cunosc existenta dreptului cesionat sau nu pot cuantifica valoarea acestuia. In acest caz, vanzatorul nu poate garanta cumparatorului ca va castiga procesul.  

Din punctul de vedere al TVA,  tratamentul fiscal al creantelor are la baza prevederile   art.135, lit.d) din Directiva CEE nr. 112/2006  care prevede ca aceste operatiuni sunt scutite de TVA.  In acest context, la vanzator, operatiunea este scutita de TVA, fara drept de deducere,  daca se refera la creante.

Totusi, trebuie analizata sursa si natura creantelor. La cumparatorul creantelor,  operatiunea este de asemenea scutita de TVA  in situatia in care  scopul operatiunii nu il constituie recuperarea de creante iar societatea care preia creantele aferente unui credit acordat isi asuma pozitia creditorului.  Astfel, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect, trebuie sa cunoasteti natura dreptului respectiv, indiferent de faptul ca va aflati in pozitia vanzatorului sau a cumparatorului.  

Prin HG 50/2012 pentru modificarea si completarea normelor metodologice de aplicare a Codul fiscal operatiunea de cesiune de creante este abordata  d.p.d.v. al  jurisprudentei CEJ, respectiv decizia in cazul GFKL (C-93/10), care clarifica concluziile dintr-un caz mai vechi (C-305/01 MKG). In acest context,  in functie de clauzele contractului incheiat se pot regasi trei situatii:
-   cesionarul cumpara creantele, fara ca operatiunea sa aiba drept scop recuperarea creantei.  Aceasta  operatiune este scutita de TVA.
-   cesionarul cumpara creantele, asumandu-si sau nu riscul neincasarii acestora, percepand un comision de recuperare a creantelor de la cedent. Comisionul perceput reprezinta prestare de serviciu si este operatiune taxabila, comisionul reprezentand baza de impozitare a TVA.
-   cesionarul cumpara creantele, asumandu-si riscul neincasarii acestora, la un pret inferior valorii nominale a creantelor, fara sa perceapa un comision de recuperare a creantelor de la cedent. In acest caz, operatiune nu este in sfera de aplicare a TVA nici la cesionar, dar nici la cedent.  

Prin decizia in cazul GFKL (C-93/10) s-a clarificat urmatorul aspect: nu orice cumparare de creante eligibile si neachitate de debitor presupune un serviciu in sfera TVA, prestat de cumparatorul creantelor in beneficiul vanzatorului de creante. Decizia in cazul GFKL a clarificat concluziile dintr-un caz mai vechi (C-305/01 MKG).

Una din diferentele dintre cele doua cazuri este existenta in cazul MKG a unui comision perceput de cumparatorul creantelor de la vanzator, motiv pentru care in cazul MKG s-a considerat ca acel cumparator a prestat in beneficiul vanzatorului un serviciu de recuperare creante.

Tags: creantedrepturi litigioaseHG 50/2012codul fiscal


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Vanzare de drepturi litigioase
Rating:
Nota: 3.33 din 9 voturi

Articole conexe

MJ: Reglementari europene ref recuperarea creantelor

Conferinta cu tema: „Consolidarea mecanismelor de recuperare a creantelor in statele din sud - estul...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Vanzare de drepturi litigioase

Care este regimul TVA al unei vanzari de drepturi litigioase? In contract se spune ca societatea x vinde catre y drepturi litigioase in suma de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Anunt privind concursul de admitere la INM

Prin Hotararea nr. 529/19 iunie 2012 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat organizarea,...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Noi experti tehnici judiciari in specializarea „Silvicultura”

Ministerul Justitiei a derulat, in perioada 30.01.2012 – 31.01.2012, procedura privind interviul pentru dobandirea calitatii de expert tehnic...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special