Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Incredintare copil minor. Codul de procedura civila
Publicat de catre Www.clubjuridic.roNr. vizualizari: 4634 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Intrebare: Fiul meu de 14 ani, imi este incredintat legal dar influentat de tatal lui, care a fost condamnat de 4 ori si arestat de tot atitea ori, insa a decis sa locuiasca impreuna cu acesta. Ce pot face impotriva tatalui in cazul acesta? Mentionez ca nu este o persoana capabila sa ofere educatie si crestere unui copil de 14 ani.
Raspuns: Problema dumneavoastra comporta mai multe discutii, in functie de modalitatea in care ati obtinut incredintarea copilului, daca aceasta s-a realizat:
- in conditiile dreptului comun, cf. CAP. VI din Codul de procedura civila Divortul, caz in care, prin aceeasi hotarare de divort, instanta s-a pronuntat, potrivit legii, cu privire la numele pe care il va purta fiecare sot, dupa desfacerea casatoriei si, cand este cazul, cu privire la incredintarea copiilor minori si contributia parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor, hotarare care, daca a intrat in puterea lucrului judecat, orice incalcare a sa poate atrage consecinte penale- cf. art. 307 din Codul Penal- Nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului, ipoteza in care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate- a dumneavoastra ca persoana careia i-a fost incredintat copilul. Trebuie sa stiti si ca impacarea partilor inlatura raspunderea penala;
- in cea de-a doua ipoteza, bazata pe prevederile art. 613^2 Cod procedura civila, posibila in cazul dumneavoastra pentru ca motivati ca fostul sot, a fost arestat si condamnat de mai multe ori, consider ca instanta putea lua, pe tot timpul procesului, prin ordonanta presedintiala, masuri vremelnice cu privire la incredintarea copilului minor, la obligatia de intretinere, la alocatia pentru copil si la folosirea locuintei, iar daca prin solutia data in divort, nu v-ar fi fost incredintat decat cu caracter temporar pana la solutionarea procesului de divort, sau pana la incetarea urgentei ce a necesitat luarea acesei masuri spre exemplu sotul se afla in arest preventiv sau se afla in detentie in penitenciar si nu putea fi incredintat altei persoane, masura incredintarii avand caracter temporar este cert ca minorul trebuie sa se intoarca la parintele caruia instanta i l-a incredintat cu caracter permanent.
Daca sunteti in posesia unei hotarari irevocabile de incredintare a minorului, care nu este intemeiata pe prevederile 613^2 Cod procedura civila, iar tatal copilului a incalcat masura incredintarii prin hotarare judecatoreasca, ramasa irevocabila, intrata in puterea lucrului judecat, aveti posibilitatea formularii unei plangeri penale cf. art. 307 din Codul Penal.