Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dictionar termeni juridici
Publicat de catre Www.e-juridic.roNr. vizualizari: 2471 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Avand in vedere ca nu toti antreprenorii sau persoanele ce vor sa-si deschida o afacare cunosc termeni juridici necesari in infiintarea unei firmei va punem la dispozitie un intreg dictionar juridic pentru a putea indeparta orice urma de indoiala pe care o puteti avea legata de explicarea anumitor termeni, pentru a putea indeparta orice urma de indoiala pe care o puteti avea legata de explicarea acestora.
Mai jos gasiti cateva exemple din totalul celor peste 3000:
Angajamente de confidentialialitate
Denumire generica data indatoririlor asumate de parti de a pastra discretie cu privire la diferite aspecte implicate de desfasurarea raportului juridic obligational stabilit intre ei.Urmaresc ca finalitate protejarea anumitor informatii transmise intre parti cu prilejul executarii contarctului consulting-engineering, precum si a contractelor de vanzare-cumparare internationala, de asistenta tehnica, de licenta, de brevete de inventii etc.
Persoana fizica angajata de Bursa, care actioneaza ca agent al firmelor de brokeraj si al altor membri ai acelei burse, in executarea tranazctiilor 'futures'. Se numeste astfel deoarece activitatea sa se desfasoara numai in incinta bursei, toate tranzactiile 'futures' consumandu-se in respectiva incinta.
Comisia rogatorie
Prevazuta in Cap. II, titlul III, Art. 132, Cod de procedura penala, partea generala - este o institutie folosita de organul de urmarire penala sau instanta de judecata pentru realizarea unui act procedural de catre un alt organ sau instanta, de acelasi grad, din alta localitate, atunci cand nu are posibilitatea de a efectua nemijlocit actul procedural respectiv.
Prevazuta in sectiunea III, capitolul I, titlul II, art. 38, Codul de procedura penala, partea generala, consta in separarea uneia sau mai multor cauze care au fost reunite, astfel ca in interesul unei bune solutionari judecarea unora dintre infractori sau dintre infractiuni sa se faca separat (ex. a intervenit starea de boala a unui inculpat etc.).
Executare exacta
Sintagma ce desemneaza executarea in natura si intocmai a obligatiei, adica ipoteza in care debitorul indeplineste, integral si in modul prevazut in contract, prestatia la care s-a indatorat.
Falsul material in inscrisuri oficiale
Infractiune care face parte din categoria infractiunilor de fals, reglementate in capitolul III, titlul VII, art. 288, Codul penal, partea speciala si consta in falsificarea unui inscris.oficial prin contrafacerea scrierii sau a subscrierii ori prin alterarea lui in orice mod, de natura sa produca consecinte juridice.
Gir fiduciar
Gir care, fara sa contina vreo referire la scopul pentru care este facut, are ca efect transferul deplin al drepturilor cambiale de la girant la girator, cel dintai pastrand doar un drept personal impotriva acestuia din urma. Girul fiduciar se fundeaza pe increderea acordata de girant giratarului ca va utiliza cambia potrivit intelegerii intervenite intre ei.