Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INTREBARI SI RASPUNSURI: Juridice



Revizuirea in cazul hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului. Persoanele care pot cere revizuirea

Cuprins pe materii: Drept procesual penal. Partea speciala. Judecata. Caile extraordinare de atac. Revizuirea
Indice alfabetic: Drept procesual penal
- revizuirea in cazul hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului
- persoanele care pot cere revizuirea

C. proc. pen., art. 4081

Potrivit dispozitiei art. 4081 alin. (2) lit. a) C. proc. pen., revizuirea poate fi ceruta de persoana al carei drept a fost incalcat. In raport cu aceasta dispozitie, cererea de revizuire formulata de persoana care nu a avut calitatea de reclamant in cauza in care s-a pronuntat hotararea Curtii Europene a Drepturilor Omului este inadmisibila, chiar daca aceasta persoana a avut calitatea de coinculpat al reclamantilor in procesul penal desfasurat in fata instantelor romane.

Modele de contracte si formulare juridice la zi!
ACUM lucrati mai sigur si economisiti timp.
Pentru prima oara, aveti modele de contracte
si formulare juridice complete,
gata verificate si in intregime corecte!

Prin cererea inregistrata la data de 24 ianuarie 2008 pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Completul de 9 Judecatori, condamnata F.O. a formulat cerere de revizuire, in baza art. 4081 C. proc. pen., impotriva sentintei nr. 70 din 15 februarie 1999, pronuntata de Tribunalul Bucuresti, Sectia l penala.

In motivarea cererii, revizuienta a aratat ca, prin sentinta mentionata, ramasa definitiva, a fost condamnata la 7 ani inchisoare, in temeiul art. 183 C. pen. cu aplicarea art. 75 alin. (1) lit. a) C. pen. si art. 13 C. pen., alaturi de coinculpatii H.D., P.O., R.A., inculpatul K.l. fiind achitat.

A invederat ca prin hotararea pronuntata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului la data de 27 septembrie 2007 (Cauza Reiner si altii contra Romaniei) s-a constatat ca au fost incalcate prevederile art. 6 paragraful 1 si paragraful 3 lit. d) din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale fata de inculpatii H.D., P.O., R.A. si K.l.
A sustinut ca aceleasi drepturi (garantate de art. 6 paragraful 1 si paragraful 3 lit. d) au fost incalcate si fata de aceasta, astfel ca in baza art. 4081 C. proc. pen. raportat la art. 393 alin. (2) C. proc. pen., se impune reexaminarea hotararii si fata de persoana sa, intrucat consecintele grave ale acestei incalcari continua sa se produca si in prezent.

Analizand cererea de revizuire formulata de condamnata F.O., Inalta Curte de Casatie si Justitie constata ca aceasta este inadmisibila, pentru urmatoarele considerente:
Conform art. 4081 alin. (2) C. proc. pen., revizuirea poate fi solicitata de persoana al carei drept a fost incalcat, sotul si rudele apropiate ale condamnatului, precum si de procuror.

Prin hotararea din 27 septembrie 2007, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat incalcarea dreptului la un proces echitabil, in sensul prevederilor art. 6 paragraful 1 si paragraful 3 lit. d) din Conventie, admitand plangerile formulate de condamnatii H.D., P.O., R.A. si K.l.
Inalta Curte de Casatie si Justitie constata ca, in prezenta cauza, condamnata F.O. nu are calitate procesuala activa, intrucat, nefiind vizata de dispozitiile hotararii mentionate, aceasta nu poate solicita, in temeiul art. 4081 C. proc. pen., revizuirea hotararii de condamnare, neputandu-se prevala de o hotarare a Curtii Europene a Drepturilor Omului care nu ii este opozabila.

Avand in vedere ca procedura revizuirii in cazul hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului, prevazuta in art. 4081 C. proc. pen., are un caracter special si deroga de la dispozitiile care reglementeaza procedura de drept comun a caii extraordinare de atac a revizuirii, prevazuta in art. 393 - art. 408 C. proc. pen., invocarea prevederilor art. 393 alin. (2) C. proc. pen. de catre revizuienta condamnata este gresita.

Pentru considerentele expuse si ca urmare a admiterii exceptiei de inadmisibilitate, Inalta Curte de Casatie si Justitie, in conformitate cu prevederile art. 4081 alin. (10) teza a ll-a C. proc. pen., a respins, ca inadmisibila, cererea de revizuire formulata de condamnata F.O.

Sursa: scj.ro (I.C.C.J., Completul de 9 judecatori, decizia nr. 237 din 14 aprilie 2008)


Tags: CEDOdrept procesual penalCurtea Europeane a Drepturilor Omuluirevizuireajustitie


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

INTREBARI SI RASPUNSURI: Juridice
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

MJ: Reglementari europene ref recuperarea creantelor

Conferinta cu tema: „Consolidarea mecanismelor de recuperare a creantelor in statele din sud - estul...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Vanzare de drepturi litigioase

Care este regimul TVA al unei vanzari de drepturi litigioase? In contract se spune ca societatea x vinde catre y drepturi litigioase in suma de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Anunt privind concursul de admitere la INM

Prin Hotararea nr. 529/19 iunie 2012 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat organizarea,...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Noi experti tehnici judiciari in specializarea „Silvicultura”

Ministerul Justitiei a derulat, in perioada 30.01.2012 – 31.01.2012, procedura privind interviul pentru dobandirea calitatii de expert tehnic...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special