BlogulSpecialistului → Management si afaceri → Popcorn-shop: o idee adusa din S.U.A.
Este vorba de un mic magazin care ofera o multime de sortimente de popcorn, cu cele mai diverse arome. Productia se face la fata locului, uneori chiar la solicitarea directa a unui client care doreste o anumita aroma. Printre cumparatorii delicioaselor creatii se numara atat trecatorii din zona (multi sunt clienti fideli), cat si angrosisti, centre de inchiriat casete video/DVD-uri sau diverse agentii care organizeaza evenimente.
“In urma cu trei ani lucram ca grafician in Chicago. Acolo magazinele de acest gen rasareau ca ciupercile dupa ploaie si atrageau o multime de clienti, care comandau acest produs chiar ca masa de pranz. Atunci m-am gandit ca acest lucru ar trebui sa functioneze si in Germania”, spune Berit Schirrow (28 de ani), cofondatoare si asociata a firmei Lucy’s din Berlin.
|
“
De astazi am un sef simpatic. Pe mine insumi!” |
Impreuna cu trei asociati a reusit sa adune 60.000 euro capital de pornire, fara sa apeleze la credite, si a deschis in octombrie 2004 primul Popcornshop Lucy’s, in cartierul berlinez Spandau. Un an si jumatate mai tarziu, magazinul era deja infloritor. „Am fost cu totii incepatori in domeniu, de aceea ne-a luat mult timp pana am pus la punct toate sortimentele, care sa se diferentieze de obisnuita oferta «cu sau fara sare» prezenta in cinematografe”, povesteste intreprinzatoarea care, pe langa acest popcorn shop, se ocupa si de agentia de creatie publicitara StepSeven.
Popcornul este preparat dupa retete proprii
Inainte sa deschida afacerea, Schirrow si partenerii ei au cautat furnizori potriviti de materie prima, precum si producatori de aparate de popcorn. Porumb din culturi controlate, uleiuri, condimente produse dupa indicatii precise si saruri speciale – toate acestea sunt aduse acum „din toata lumea”, iar aparatele de popcorn – din S.U.A.
Popcornul se prepara prin procedura „Wet-Popping”, unde grauntele de porumb pocnesc pe o pelicula de ulei incins, utilizandu-se doua aparate: unul pentru expandarea propriu-zisa si altul pentru caramelizare. „Spre deosebire de producatorii mari, noi nu fabricam popcornul industrial, la scara mare, ci intr-o varianta homemade, dupa retete proprii si in functie de dorintele clientilor. Astfel suntem primul popcorn-shop din Germania destinat pasionatilor de acest produs”, explica Falk Engelmann, unul dintre asociati. “Putem face orice fel de popcorn, cu orice aroma. Condimentele sunt adaugate in forma caramelizata si sunt absorbite complet, pentru ca lasam suficient timp pentru asta. Urmarea imediata este ca popcornul nostru devine mai greu (procesul de caramelizare creste greutatea cu aproape doua treimi), dar si mult mai gustos. Din aceasta cauza nici nu e nevoie sa folosim pungi uriase. Motoul nostru este: «Mai putin volum, dar mai mult gust!»”
Popcorn-shop
Ideea: vanzarea de sortimente variate de popcorn aromat, din productie proprie, prin intermediul unui magazin cu ambianta de cafenea.
Investitia initiala: cca 60.000 de euro pentru amenajare, aparate, materie prima, chiria spatiului si forta de munca.
Cifra de afaceri: la 600 de clienti lunar, Lucy’s ajunge la o cifra de afaceri de 6.700 euro, la care se adauga incasarile din vanzarile en gros catre firmele de catering si diversi alti clienti.
Afacerea presupune costuri fixe relativ mici si se potriveste cu precadere zonelor centrale ale oraselor, puternic frecventate. Exista si un bun potential de desfacere catre cumparatori en gros si achizitori de francize.
Pentru mai multe detalii apasa aici