BlogulSpecialistului → Management si afaceri → Planificarea financiara
Unul dintre riscurile cu care se poate confrunta firma dvs. este si riscul financiar, care se manifesta prin aparitia unor dereglari in sistemul de incasari si plati, dereglari care, necontrolate, pot duce la insolvabilitatea firmei si, implicit, la disparitia ei.
Planificarea financiara este un proces prin care trebuie sa previzionati:
Previziunea financiara exprima planul de dezvoltare financiara a firmei pe baza potentialului si a oportunitatilor de care aceasta dispune.
Planul financiar reprezinta un ansamblu de decizii cu impact financiar, menite sa asigure nu numai functionarea firmei, ci si dezvoltarea ei.
![]() |
Viata financiara a firmelor de pretutindeni a devenit extrem de complicata in aceasta perioada in care resursele financiare sunt limitate. Cu ajutorul consilierului tau personal “ Management financiar” poti naviga cu succes prin apele agitate ale lumii financiare. Click aici! |
Perioadele pentru care se face planificarea financiara sunt:
Resursele de care dispune firma pentru acoperirea nevoilor financiare sunt:
Pentru a evita un blocaj financiar, trebuie sa respectati urmatoarele reguli:
Echilibrul financiar se obtine atunci cand firma nu isi depaseste capacitatea de a se imprumuta.
Planificarea financiara pe termen scurt
Elementele-cheie ale planificarii financiare pe termen scurt sunt:
1. Necesarul de fond de rulment si trezoreria neta
Fondul de rulment este partea din capitalul permanent destinata si utilizata pentru finantarea activitatii curente de exploatare.
Fondul de rulment este partea din capitalul permanent destinata si utilizata pentru finantarea activitatii curente de exploatare.
Necesarul de fond de rulment (NFR) este un element de activ reprezentand activele circulante care trebuie finantate din fondul de rulment.
NFR = AC – DC
Unde: AC = active circulante (mai putin disponibilitatile banesti)
DC = datoriile curente (pe termen mai mic de un an)
Trezoreria neta reprezinta diferenta dintre fondul de rulment (FR) si necesarul de fond de rulment (NFR).
Trezoreria neta reprezinta diferenta dintre fondul de rulment (FR) si necesarul de fond de rulment (NFR).
TN = FR – NFR
2. Planul de trezorerie
Planul de trezorerie este baza planificarii pe termen scurt, scopul lui fiind acela de a prognoza incasarile si platile viitoare.
De obicei se folosesc doua planuri de trezorerie: un plan anual si un plan zilnic.
Planul anual serveste urmatoarelor scopuri:
Prin planul zilnic se urmareste:
Pentru o firma care lucreaza cu sistemul bugetelor pentru fiecare departament, planul de trezorerie este alcatuit din totalitatea planurilor departamentale.
SFATUL NOSTRU
Este necesar sa aveti in permanenta un nivel minimal de lichiditate. Acest nivel trebuie:
Situatia soldurilor lunare ale planului de trezorerie va indica cum trebuie sa procedati la un moment dat:
Un plan de trezorerie nu este altceva decat un instrument care va ajuta sa conduceti firma si a carui valoare depinde de corectitudinea datelor utilizate.
Cu cat veti fi mai corect (desi de multe ori este dificil de realizat acest lucru), cu atat vor fi mai mari sansele dvs. de a lua decizii corecte.
EXEMPLU
Managerul firmei ABCD S.R.L., firma care produce ambalaje de unica folosinta, a construit planul de trezorerie – prezentat la pag. P 44/008 – luand in calcul urmatoarele previziuni:
In lunile 1, 2 si 4 se previzioneaza un deficit de numerar (vezi tabelul de mai jos) care se poate acoperi prin aplicarea uneia dintre urmatoarele solutii:
4 sfaturi suplimentare la intocmirea planului de trezorerie
Bugetul de trezorerie prezentat in exemplul de mai sus nu contine dobanzile pentru imprumuturi si nici veniturile obtinute din plasamente financiare. Daca este cazul, acestea trebuie adaugate.
Amortizarea (nefiind o iesire de numerar) nu apare in bugetul de trezorerie decat indirect, prin efectul pe care il are asupra impozitelor de platit.
Toate valorile sunt „previziuni“. Verificati si comparati cat mai des ce v-ati propus si ce ati realizat.
Utilizati „foile de calcul“ (spreadsheets) puse la dispozitie de programele de calculator (Excel, Lotus). Veti putea modifica si testa mult mai multe variante posibile.
Planul de trezorerie al firmei ABCD S.R.L.