BlogulSpecialistului → Management si afaceri → Comercializarea calculatoarelor second hand
Mai mare, mai bun, mai rapid - comertul de calculatoare are la baza obsesia pentru performanta a utilizatorilor IT ("information technology"). Perf ormanta echipamentului IT inseamna astazi, mai mult ca oricand, si pastra rea prestigiului firmelor. Gandite in termeni precum randament, eficient a, concurenta etc., performantele calculatoarelor stau de ani buni in atentia managerilor marilor companii.
Datorita vitezei cu care se dezvolta aceasta piata, aceste companii simt din cand in cand nevoia adaptarii la noile provocari ale pietei. Nu arareori auzi managerii sau citesti in planul lor de afaceri: "Trebuie schimbat echipamentul IT". In urma campaniilor de retehnologizare a companiilor, s-a nascut si o intrebare fireasca: ce se intampla cu echipamentele vechi? Cei care au gasit raspunsul la aceasta intrebare, castiga astazi zeci, sute sau chiar milioane de euro.
Cultivarea Ciupercilor Champignon
Informatii pe scurt
Ideea.....achizitionarea, reconditionarea si comercializarea calculatoarelor uzate
Capital initial..............70.000-100.000 euro
Vanzari........................1 milion de euro in al doilea an al afacerii
10 milioane de euro in al patrulea an al afacerii
Profit............................9% din cifra de afaceri
Situatia pietei ............. foarte buna
Factori de succes........Nu exista o pregatire speciala pentru acest gen de afacere, insa cei care o demareaza trebuie sa fie oameni energici, pragmatici, creativi, cu abilitati speciale de negociere si vanzare
Situatia pe scurt
Mii de tone de echipamente electronice sunt transformate anual in fiare vechi, la costuri uriase si spre regretul multora, in special al celor care nu-si permit aparatura performanta de ultima generatie. Foarte adesea, aceste asa-numite deseuri nu sunt aparate defecte sau foarte uzate - majoritatea sunt in stare de functionare si pot fi utilizate fara mari probleme pentru inca alti cativa ani buni.
Dintre acestea, cele mai ravnite, fiind totodata si cele mai utilizate, sunt echipamentele IT. Diferenta de pret intre un computer nou si unul uzat moral poate fi de cateva sute de euro, in timp ce diferenta de performante intre cel nou si unul dintr-o generatie anterioara (pana la doi ani) nu este foarte mare. Daca mai adaugam la acestea si faptul ca tehnologiile de astazi permit imbunatatirea performantelor echipamentelor fara schimbarea acestora, achizitionarea produselor second-hand poate fi considerata o adevarata afacere.
Procesul reciclarii este destul de simplu: calculatoarele uzate sunt minutios examinate si curatate, sunt eventual inlocuite componentele care nu functioneaza sau cele aflate la limita functionarii, apoi sunt upgradate (prin adaugarea unor sloturi de memorie, sisteme de operare etc.) si sunt repuse in vanzare. Prestatorii specializati de astfel de servicii, asa-numitele firme de remarketing, ofera chiar si garantie pentru aceasta aparatura reconditionata (situatia este asemanatoare cu cea a comercializarii de autoturisme second-hand). Achizitionate la preturi modice, echipamentele uzate aduc astfel comerciantilor un profit de pana la cateva sute de dolari/bucata.
Una dintre afacerile germane de succes in domeniu este firma de remarketing ConCord, din Tübingen.
Pentru mai multe detalii apasa aici
Abonati-va acum
GRATUIT
la cele
12+2 reviste de specialitate!
Click aici!