BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Pot diminua salariul unui angajat?
Pot diminua salariul unui angajat?
Daca printr-o decizie interna s-a numit un salariat in functia de sef de schimb si s-a constatat ca nu corespunde profesional, se poate diminua salariul (cu acordul salariatului)?
Daca da, modalitatea.
Raspuns:
Dispozitii aplicabile:
- art. 17, art. 41-48, art. 61 lit. d), art. 62 alin. (1), art. 64 alin. (1) si urm. din Codul Muncii al Romaniei, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 05/02/2003, cu completarile si modificarile ulterioare;
- Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006, inregistrat la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei cu nr. 2895/21/29.12.2006 si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a V-a, nr. 5 din 29/01/2007;
- Contractul colectiv de munca la nivel de ramura sau unitate;
- Regulamentul intern;
- celelalte dispozitii legale in vigoare.
In speta prezentata de dvs. se invoca doua institutii distincte, care nu pot fi aplicate concomitent si/sau cumulativ: necorespunderea profesionala si acordul partilor pentru modificarea salariului.
I. NECORESPUNDEREA PROFESIONALA:
1. Necorespunderea profesionala este un caz de concediere, fiind reglementat de dispozitiile art. 61 lit. d) din Codul muncii, cu completarile si modificarile ulterioare, in conformitate cu care „in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat", „angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului".
2. Necorespunderea profesionala este definita de doctrina juridica ca fiind o imprejurare de natura obiectiva sau subiectiva care conduce ori este apta sa conduca la obtinerea unor performante profesionale mai scazute decat cele pe care, in mod rezonabil, angajatorul este indrituit a le astepta de la salariat.
3. Aplicarea acestui caz de concediere implica obligatia angajatorului de a proba fapte obiective si repetate de natura sa evidentieze carente profesionale, care nu se datoreaza culpei salariatului, delimitandu-se in acest mod de neindeplinirea accidentala, dar culpabila, a obligatiilor de serviciu, situatie in care poate interveni concedierea disciplinara.
4. Conform dispozitiilor art. 62 alin. (1) din Codul muncii, cu completarile si modificarile ulterioare: „in cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art. 61 lit. b)-d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii".
5. Concedierea respectiva fiind considerata ca neimputabila salariatului, angajatorul are obligatia stabilita de art. 64 alin. (1) din Codul muncii, cu completarile si modificarile ulterioare, respectiv obligatia „de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii".
6. Concedierea pentru necorespundere profesionala trebuie sa respecte toate conditiile de fond si de procedura prevazute de dispozitiile legale in vigoare indicate, sub sanctiunea nulitatii deciziei de concediere.
II. MODIFICAREA SALARIULUI PRIN ACORDUL PARTILOR:
1. Modificarea contractului individual de munca este reglementata de art. 41-48 din Codul muncii, cu completarile si modificarile ulterioare, si implica obligatoriu acordul salariatului.
2. Conform dispozitiilor art. 41 alin. (3) lit. e) din Codul muncii, cu completarile si modificarile ulterioare: „modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente: e) salariul".
3. Potrivit dispozitiilor art. 17 alin. (1) din Codul muncii, cu modificarile ulterioare, „anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice".
4. Potrivit dispozitiilor art. 17 alin. (4) din Codul muncii, „Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a salariatului, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil".
Consilier Codul Muncii va ofera solutii
pentru toate problemele dvs. de legislatia muncii!
...pentru a testa GRATUIT click aici!