BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Poate inceta CIM pe perioada suspendarii?
Intrebare:
Poate inceta contractul individual de munca al unei angajate pe perioada determinata, conform art. 56 lit. j) din Codul muncii, respectiv la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, daca la acea data, salariata se afla in concediu de maternitate sau are contractul suspendat pentru concediu de ingrijire copil pana la 2 ani?
Raspuns:
Se pune problema raportului intre suspendarea de drept a contractului individual de munca (art. 50 lit. a) din Codul muncii) sau suspendarea la cerere (art. 51 lit. a) din Codul muncii) si incetarea de drept a acestuia (art. 56 lit. j) din Codul muncii).
Întrucat dispozitiile legale in vigoare nu excepteaza de la acordarea concediului de maternitate sau concediului de ingrijire a copilului pana la 2 ani femeile incadrate in munca pe durata determinata, rezulta ca si in cazul lor contractul individual de munca se suspenda, chiar daca termenul pentru care a fost incheiat contractul urmeaza a expira inainte de implinirea duratei concediului respectiv.
Într-o asemenea situatie, contractul individual de munca nu poate inceta prin implinirea termenului pentru care a fost incheiat, dupa cum, de regula, nu poate inceta nici prin concediere, indiferent daca a fost incheiat pe durata determinata sau nedeterminata.
Astfel cum s-a pronuntat si doctrina juridica, institutia suspendarii constituie una din modalitatile prin care dreptul muncii asigura protectia (ocrotirea) salariatului.
În sustinerea solutiei propuse sunt si prevederile art. 49 alin. (3) si alin. (4) din Codul muncii – Legea nr. 53/2003, cu modificarile ulterioare, potrivit cu care: „Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente”, fiind exceptate de la aceste beneficii numai cazurile suspendarii contractului individual de munca datorate unei fapte imputabile salariatului
Recomandare:
In speta este necesar a se emite o decizie, ca act intern al angajatorului prin care:
- sa se dispuna suspendarea sau sa se constate starea de suspendare a contractului individual de munca;
- sa se precizeze temeiul legal al suspendarii: suspendarea de drept a contractului individual de munca (art. 50 lit. a) din Codul muncii) sau suspendarea la cerere (art. 51 lit. a) din Codul muncii), dupa caz;
- sa se consemneze efectele legale ale suspendarii respective: pe durata suspendarii, salariata are dreptul la indemnizatii pentru concediu de maternitate sau pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, in conditiile stabilite de dispozitiile legale in vigoare;
- sa se consemneze ca la data incetarii cauzei de suspendare a contractului individual de munca se aplica art. 56 lit. j) din Codul muncii, privind incetarea de drept a contractului respectiv.