Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Acordarea concediului fara plata prin rotatie
Publicat de catre Www.legislatiamuncii.roNr. vizualizari: 5691 / Rating utilizatori: 4.5 din 2 voturi
Intrebare Se pot trimite in concediu farasalariu, prin rotatie, cate o luna, salariatii care datorita caracterului sezonier al activitatii firmei, in perioada februarie - iunie nu au gradul de ocupare de 100 %? Firma se poate descurca cu 50 % din efectiv.
Solutia specialistului Reglementand suspendarea contractului individual de munca, Codul muncii nu cuprinde si dispozitii de procedura cu privire la suspendarea contractului.
Conform art. 54 din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.
Iar, in baza art. 153 din Codul muncii, pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.
Concediul fara plata se acorda de catre angajator salariatului, in baza acordului de vointa al partilor. Odata dat acordul angajatorului pe cererea de solicitare a salariatului, contractul de munca se suspenda in temeiul art. 54 din Codul muncii republicat.
Totodata potrivit art. 53 din Codul muncii pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat. Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.
Astfel, acordarea concediului fara plata este rezultatul conventiei partilor, salariat siangajator. Salariatul formuleaza cererea de concediu fara plata iar aprobarea angajatorului constituie acceptarea ofertei salariatului. Angajatorul nu are posibilitate de a solicita salariatului efectuarea unui concediu fara plata. Asadar in cazul prezentat de dumneavoastra consideram ca sunt aplicabile prevederile art. 53 din Codul munciiprezentate mai sus.
Intrebare
Se pot trimite in concediu farasalariu, prin rotatie, cate o luna, salariatii care datorita caracterului sezonier al activitatii firmei, in...