BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Daca un angajat se afla in perioada de proba se poate incheia contractul de munca? In ce fel se procedeaza in acest caz?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Daca un angajat se afla in perioada de proba se poate incheia contractul de munca? In ce fel se procedeaza in acest caz?
Potrivit art. 31 alin. (3) din Codul muncii, republicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Dupa cum insasi articolul din Codul muncii precizeaza, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa. Prin urmare nu este necesara intocmirea unei decizii de catre angajator ci este suficienta notificarea, oricareia dintre partile semnare ale contractului individual de munca.
Legea 53/2003 privind Codul muncii a fost republicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 345 la data de 18.05.2011. Conform art. 78 din Constitutia Romaniei, „legea se publica in Monitorul Oficial al Romaniei si intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii sau la o data ulterioara prevazuta in textul ei.”
In textul Legii 53/2003 republicata nu s-a prevazut o data ulterioara pentru intrarea in vigoare. La finalul legii este prevazuta o „NOTA” referitoare la reproducerea prevederilor art. II, III si IV din Legea nr. 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii 53/2003 Codul muncii.
Asadar, art. IV potrivit caruia, „prezenta lege intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I" se refera la intrarea in vigoare a Legii nr. 40/2011 si nu la intrarea in vigoare a Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicata.
Intrucat in Legea nr. 53/2003 , republicata, nu s-a prevazut un termen pentru intrarea in vigoare, ea a intrat in vigoare in termen de 3 zile de la publicare in Monitorul Oficial al Romaniei, respectiv la data de 21. 05.2011.
In consecinta, incepand cu data de 21.05.2011, temeiul de drept al incetarii contractului individual de munca in perioada de proba il constituie art. 31 alin. (3) din Codul muncii, republicat.
Intrebare
Se pot trimite in concediu farasalariu, prin rotatie, cate o luna, salariatii care datorita caracterului sezonier al activitatii firmei, in...