Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebare: Referitor la somajul tehnic, unii angajati au fost platiti cu 75 % din salariul de baza. Este posibila aceasta optiune si ce demersuri trebuie facute, ce formulare si decizii pentru a fi conform legislatia muncii?
Raspuns: Codul Muncii prevede urmatoarele:
ART. 52:
1. Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;
c) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti;
d) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
e) pe durata detasarii.
f) pe durata suspendarii de catre autoritatile competente a avizelor, autorizatiilor sau atestarilor necesare pentru exercitarea profesiilor.
2. In cazurile prevazute la alin. 1 lit. a) si c), daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara si i se plateste, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.
3. In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
ART. 53:
1. Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. 3.
2. Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. 1, salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.
Conform legii nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de consultare a angajatilor, art. 5, salariatii sau reprezentantii salariatilor ar trebui consultati inainte de a fi dispusa suspendarea contractului.
Decizia de suspendare a activitatii somaj tehnic realizata in conformitate cu art. 52 alin. 1 lit. d) din Codul Muncii trebuie sa contina cel putin urmatoarele elemente:
- perioada in care actioneaza decizia suspendarii contractelor individuale de munca;
- temeiurile legale;
- persoanele care intra sub incidenta deciziei;
- indemnizatiile acordate fiecarei persoane;
- semnatura angajatilor de luare la cunostinta.
Potrivit OUG nr. 4/2010, angajatorii sunt obligati sa depuna la ITM o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca se afla in una din situatiile prevazute de art. 52 alin. 1 lit. d) din Codul Muncii. Aceasta declaratie se depune odata cu decizia de suspendare a activitatii angajatului.
Intrebare
Se pot trimite in concediu farasalariu, prin rotatie, cate o luna, salariatii care datorita caracterului sezonier al activitatii firmei, in...