Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Drepturi de autor. Concediu de crestere copil



Intrebare: Sunt ziarista si pe langa salariul aferent contractului de munca, iau si drepturi de autor. Daca imi iau concediu prenatal se tine cont si de venitul pe drepturile de autor? Cati bani voi lua daca am venit pe cartea de munca: 600 de lei net si 2000 pe drepturi de autor?

De asemenea, daca intru in concediu prenatal cu doua luni inainte de nastere se iau in calcul si cele doua luni de prenatal la calculul indemnizatiei de crestere a copilului 1 sau 2 ani? In aceasta situatie mai pot lucra pe drepturile de autor pana la nastere?

Raspuns: Drepturile la indemnizatii si stimulent de insertie prevazute de actul normativ referitor la concediul pentru cresterea copilului se stabilesc incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.

Conform criteriilor de acordare a concediului pentru crestere copil acceptate incepand cu data de 1 ianuarie 2011, respectiv persoanele care au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.

Daca ati realizat concomitent venituri supuse impozitului din mai multe surse, se vor lua in calcul toate veniturile lunare incasate.

Tags: drepturi de autorconcediu crestere copilcontract de muncaconcediu prenatalindemnizatiivenituri impozabile


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Drepturi de autor. Concediu de crestere copil
Rating:
Nota: 4.63 din 4 voturi

Articole conexe

Se poate acorda retroactiv sporul de vechime?

Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca (art. 16 alin. (4) din Codul muncii ). Asadar,...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Conceperea unui anunt de angajare eficient

de Www.legislatiamuncii.ro
Plan de actiune Cititi anunturile existente in presa pentru posturi similare celor vizate de dumneavoastra. Atunci cand urmariti astfel de...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Model incetare CIM ca urmare a constatarii nulitatii

............................................................................................. 1 Adresa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Acordarea concediului fara plata prin rotatie

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare Se pot trimite in concediu farasalariu, prin rotatie, cate o luna, salariatii care datorita caracterului sezonier al activitatii firmei, in...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
Alexandra H 20-Aug-2011
Buna ziua,

sunt o viitoare mamica de gemeni si recunosc ca nu am deloc informatii pana in prezent, privind drepturile pe care le voi avea dupa ce voi naste. De aceea va rog sa ma ajutati cu niste lamuriri. Data probabila a nasterii este inceputul lunii februarie 2012.

Eu am un contract de cesiune de drepturi de autor, pe perioada nedeterminata, cu o societate comeciala. Pana in iulie 2010 aveam si carte de munca, dar de cand se platesc contributii si pentru contractele de cesiune de drepturi de autor, angajatorul a trecut angajatii doar pe drepturi de autor.

Am contracte pe persoana fizica la casa de asigurari de sanatate unde platesc si cei 0,85% pt concedii si indemnizatii, la somaj si de asemenea la pensie. Imi platesc lunar din septembrie 2010 nu am avut nici o luna de intrerupere impozitele si contributiile si depun declaratia de venit in fiecare an in urma careia primesc decizie de impunere.

As vrea sa stiu daca si eu beneficiez in aceleasi conditii ca si salariatii cu carte de munca, de indemnizatia pentru crestere copil si cum, in cazul gemenilor.
Si daca beneficiez de asemenea de acele concedii de pre si post-natal. In cazul meu, avand o sarcina gemelara va fi necesar sa intrerup activitatea mai repede.

Va multumesc anticipat

O zi buna!
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special