Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Timpul inegal de lucru: acte si obligatii



Intrebare: In cazul in care o societate doreste sa organizeze timpul de lucru inegal pe saptamana, dar in total sa aiba 40 ore pe saptamana, ce acte trebuie facute si ce obligatii apar?

Raspuns: Conform prevederilor art. 112 alin. (1) din Codul muncii, pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana iar potrivit art. 113 alin. (1), repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus. 

In sfarsit, potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana. 

Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.



Timpul de lucru nu trebuie confundat cu programul de lucru. In timp ce timpul de lucru reprezinta numarul de ore pe zi ori saptamana in care este obligatorie desfasurarea activitatii, programul de lucru este reprezentat de orele intre care se presteaza munca zilnic.

Stabilirea programului de lucru constituie atributul angajatorului insa el trebuie sa respecte dispozitiile legale care reglementeaza durata timpului de lucru. 

Unul dintre elementele ce trebuie inscrise in contractului individual de munca il constituie durata normala a muncii exprimata in ore/zi si ore/saptamana. Asadar, angajatorul trebuie sa stabileasca in contractul individual de munca cate ore pe zi si pe saptamana salariatul are obligatia sa presteze activitate.

Conform alin. (5) al art. 17 din Codul muncii, republicat, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2), printre care regasim si durata muncii, in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege. 

In consecinta, durata muncii inscrisa in contractul individual de munca poate fi modificata prin incheierea unui act aditional la contractul individual de munca.

Pot fi stabilite si programe de lucru inegale de lucru insa numai cu respectarea timpului de lucru de 40 de ore pe saptamana. In acest sens, art. 113 alin. (2) din Codul muncii, republicat, stabileste ca in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana cu o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore.

Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore. 

Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.

Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.

Programul de munca si modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunostinta salariatilor si sunt afisate la sediul angajatorului.

Angajatorul poate stabili programe individualizate de munca, cu acordul sau la solicitarea salariatului in cauza. Programele individualizate de munca presupun un mod de organizare flexibil a timpului de munca. Durata zilnica a timpului de munca este impartita in doua perioade: o perioada fixa in care personalul se afla simultan la locul de munca si o perioada variabila, mobila, in care salariatul isi alege orele de sosire si de plecare, cu respectarea timpului de munca zilnic.

Programul individualizat de munca poate functiona numai cu respectarea dispozitiilor art. 112 si 114 din Codul muncii, republicat. Angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori este solicitat.

In concluzie, pentru modificarea contractului individual de munca in ceea ce priveste durata muncii se impune incheierea unui act aditional la CIM in conditiile mentionate mai sus iar programul de lucru inegal va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.


Tags: timp inegal de lucrucodul munciicontractul individual de muncacontractul colectiv de muncacodul muncii republicatregulamentul intern


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Timpul inegal de lucru: acte si obligatii
Rating:
Nota: 4.39 din 64 voturi

Articole conexe

Se poate acorda retroactiv sporul de vechime?

Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca (art. 16 alin. (4) din Codul muncii ). Asadar,...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Conceperea unui anunt de angajare eficient

de Www.legislatiamuncii.ro
Plan de actiune Cititi anunturile existente in presa pentru posturi similare celor vizate de dumneavoastra. Atunci cand urmariti astfel de...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Model incetare CIM ca urmare a constatarii nulitatii

............................................................................................. 1 Adresa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Acordarea concediului fara plata prin rotatie

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare Se pot trimite in concediu farasalariu, prin rotatie, cate o luna, salariatii care datorita caracterului sezonier al activitatii firmei, in...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
Mihaela 27-Dec-2017
Intrebare: In cazul in care o societate doreste sa organizeze timpul de lucru 8 ore/zi inegal dar in total sa aiba sub 40 ore pe saptamana, cum trebuie acesta formulat?
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special