BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Solutii practice la problemele dvs.: Legislatia muncii
Pot acorda somaj tehnic numai pentru o parte din angajati?
Cum trebuie interpretate prevederilor art. 2 din O.U.G. nr. 28/2009, care arata ca "pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului prevazuta la art. 53 al. (1) din Codul muncii etc. ...."
Acest lucru se refera la faptul ca angajatorul (unitatea) trebuie sa-si intrerupa temporar toata activitatea si sa trimita in somaj tehnic toti angajatii, sau se poate sa-si restranga partial activitatea si sa trimita in somaj tehnic o parte din angajati, care sa beneficieze de prevederile art. 2 si 3 din O.U.G. nr. 28/2009 ?
Raspuns:
Potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat "in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare".
![]() |
Intocmiti, in doar 5 minute, orice document solicitat de catre inspectorii de munca sau superiorii dvs. si evitati amenzile din Codul muncii! Click aici! |
Asadar, pentru a interveni acest caz de suspendare, angajatorul trebuie sa-si intrerupa temporar activitatea, aceasta intrerupere fiind generata in special de dificultatile economice.
In anumite situatii nu se poate inchide o unitate in totalitate pentru ca este nevoie, de exemplu, de paza sau de salariatii care trebuie sa rezolve problemele legate de intocmirea formalitatilor privind suspendarea contractelor individuale de munca si de reluare a activitatii.
Dispozitiile O.U.G. nr.28/2009 sunt aplicabile si in cazul in care activitatea nu este oprita la nivelul intregii unitati. Astfel poate fi intrerupta numai o parte a activitati, ca urmare a opririi unor utilaje, instalatii, sectoare, sectii, etc.
In concluzie, art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii si, implicit, prevederile O.U.G. nr. 28/2009 sunt aplicabile si in situatia in care se intrerupe activitatea pe o anumita perioada secvential, partial prin oprirea functionarii unor echipamente de munca numai din anumite locuri de munca.
avem o firma in Romania care a facut un contract de consultanta cu o firma din Grecia!in timul contractului s-au efecatuat ore suplimentare care au fost evidentiate in pontajul lunar si semnate de proiect manager!mai mult decat atat firma din Grecia si-a dat acordul la primirea facturii si ausi platit-o!
Dupa luni suntem anuntati ca am facturat fara acordul lor si ca nu aveam acest drept sa cerem plata orelor suplimentare aferente lunilor trecute!
Este posibil asa ceva?