BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Solutii practice la problemele dvs.: Legislatia muncii
Vechimea in munca a somerului
Perioada in care un angajat a beneficiat de indemnizatie de somaj, operatie facuta si in cartea de munca, se adauga la vechimea, efectiva, in campul muncii si la acordarea sporului de vechime in munca?
Daca un angajat a beneficiat de indemnizatia de somaj inainte de a se angaja si de a i se face o carte de munca, pe baza unei adeverinte eliberata de catre AJOFM cu durata somajului, poate sa i se cumuleze cu vechimea operata in cartea de munca.
Raspuns:
Potrivit prevederilor art. 16 alin 3) din Legea nr. 53/2003-Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca confera salariatului vechime in munca.
Vechimea in munca poate fi dovedita cu carnetul de munca, precum si cu alte acte doveditoare, conform legii. In situatia persoanelor care au beneficiat de indemnizatia de somaj, perioadele respective constituie vechime in munca numai daca drepturile aferente s-au primit sub imperiul Legii 1/1991, deoarece, potrivit art. 15 din acest act normativ, perioada pentru care o persoana este indreptatita sa primeasca ajutor de somaj sau de integrare profesionala constituie vechime in munca.
Intrucat Legea nr. 1/1991 a fost abrogata de Legea nr. 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea fortei de munca, incepand cu data de 01.03.2002, data intrarii in vigoare a acestei legi, aceasta perioada nu mai este recunoscuta de lege ca fiind vechime in munca.
Asadar, numai perioada in care o persoana a primit indemnizatie de somaj in baza Legii nr. 1/1991 constituie vechime in munca si poate fi valorificata la calculul sporului de vechime.
Dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 76/2002, perioada in care o persoana a primit indemnizatie de somaj se ia in calcul pentru stabilirea drepturilor la pensie nu si pentru acordarea sporului de vechime.
Cele mai sus expuse se aplica indiferent daca o persoana a beneficiat de indemnizatia de somaj inainte sau dupa ce s-a angajat si i s-a intocmit carnet de munca.
CAS,
CASS, concedii medicale, somaj, pensii...
acum aveti toate raspunsurile la indemana!
...Click aici pentru mai multe detalii!
Cum se acorda sporul de noapte?
Modul de acordare a sporului de noapte, in procent de 15%, la salariul de baza (daca este conditionat de nr. orelor efectiv lucrate).
Raspuns:
Potrivit art. 122 alin. (1) din Codul muncii coroborat cu art. 16 alin. (1) din contractul colectiv de munca la nivel national se considera munca de noapte munca prestata in intervalul cuprins intre orele 22 si 6 cu posibilitatea abaterii cu o ora in plus sau minus fata de aceste limite.
Conform art. 122 alin. (11) din Codul muncii, salariatul de noapte reprezinta dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
Evidentiem ca solutiile de mai sus – stabilite de art. 122 alin. (11) din Codul muncii – sunt, „dupa caz” respectiv alternative.
Salariatii de noapte – in acceptiunea art. 122 alin. (11) din Codul muncii - beneficiaza potrivit art. 123 fie de:
a) program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) un spor la salariu de 25% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata (art. 41 alin. (3) lit. e) din contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007-2010).