BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → INTREBARI si RASPUNSURI din LEGISLATIA MUNCII
Intrebare:
Daca da, ce obligatii am fata de angajatori, in sensul de a le aduce la cunostinta.
Raspuns:
Potrivit art. 35 din Codul muncii - Legea nr. 53/2003, orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
Fac exceptie situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
Salariatii care cumuleaza mai multe functii sunt obligati sa declare fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza.
![]() |
Consilier Codul Muncii va ofera solutii |
Intrebare:
Avem un angajat cu CIM perioada nedeterminata, cumul de functii 2 ore /zi (carnet de munca si timp de lucru 8 ore la alta societate, vechime peste 20 ani)
Are dreptul la concediu de odihna si cate zile pe an?
Raspuns:
Unitatile private care angajeaza in cumul salariati au obligatia acordarii concediului de odihna indiferent de alegerea functiei de baza sau de durata timpului de munca, intrucat dreptul la concediul de odihna este indisolubil legat de prestarea muncii in baza contractului individual de munca.
Referitor la salariatii cu contract de munca cu timp partial retineti urmatoarele:
Dispozitiile initiale ale Codului muncii introduceau o regula clara de departajare a personalului care isi desfasura activitatea in baza contractului individual de munca cu timp partial.
Astfel, concediul de odihna se stabilea, pe de o parte, proportional cu activitatea prestata in cursul unui an calendaristic, adica se raporta la durata in cursul anului a muncii prestate, exprimata in zile sau luni.
Pe de alta partea, stabilea concomitent si regula proportionalitatii duratei concediului de odihna pentru acesti salariati cu timpul lucrat, respectiv cu numarul de ore efectiv lucrate in cadrul programului de lucru exprimabil in ore pe zi/saptamana.
Din acest punct de vedere, pentru un salariat care isi desfasura activitatea in baza unui contract de munca cu timp partial de 2 ore, durata anuala a concediului de odihna era, spre exemplu, de 24 de zile lucratoare, raportata la timpul de lucru efectiv. Acest salariat beneficia, prin aplicarea stricta a regulii proportionalitatii, de 6 zile efective de concediu de odihna.
Prin abrogarea prevederilor art. 140 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, regula proportionalitatii duratei concediului de odihna cu timpul efectiv lucrat dispare.
Astfel, in prezent, in cazul exemplului dat mai sus, salariatul va beneficia de un concediu de odihna anual de 24 de zile lucratoare. Evident, baza de calcul a indemnizatiei aferente concediului se va raporta la nivelul veniturilor negociate contractual.
Noua solutie rezultata din abrogarea textului art. 140 alin. (4) din Codul muncii rezolva doua probleme importante:
1. in cazul cumulului de functii, salariatul beneficiaza de concediu de odihna pentru fiecare dintre contractele individuale de munca incheiate;
2. in cazul contractelor de munca cu timp partial unice, este firesc ca salariatii sa dispuna de posibilitatea recuperarii fizice si intelectuale intr-o perioada mai mare de timp, care sa nu fie limitata prin raportare la timpul sau de lucru.
In speranta ca raspunsul nostru a reusit sa contribuie cu succes la solutionarea problemelor dumneavoastra, va asiguram de intreaga noastra consideratie.
Daca o persoana lucreaza de trei ani in cadrul unei societati,timp in care si-a luat decat 15 zile concediu de odihna,cum se procedeaza in momentul plecarii din firma respectiva ?
Varsta la care puteti solicita inscrierea la pensie, este influentata de mai multi factori: stagiul complet de cotizare, stagiul realizat in conditii speciale sau deosebite de munca, incadrarea corecta in grupele I si II de munca anterior datei de 1 aprilie 2001, includerea sau nu a perioadelor asimilate in stagiul realizat, calitatea de persoana cu handicap ori aceea de beneficiar al Decretului-lege nr.118/1990. Neavand suficiente date despre stagiul dvs. de cotizare nu va puteti comunica despre momentul in care puteti solicita pensionarea.