Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Concediere sau somaj tehnic?



Concediere sau somaj tehnic?

Suntem in situatia de a suspenda contractele individuale de munca ale unui compartiment (36 de salariati) din cadrul societatii noastre, pentru intreruperea temporara a activitatii, in conf. cu art. .52 lit. d) din Codul Muncii.
Va rugam sa ne comunicati care este procedura, trebuie sa anuntam la ITM si sindicatele, decizia va fi colectiva sau individuala?

Raspuns:

Nu ne spuneti cati salariati are unitatea dvs. si nici care este obiectul de activitate al societatii?

Reduceti drastic cheltuielile si
pastrati-va angajatii valorosi!

Potrivit art. 68 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:

a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.

La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri.

Potrivit art. 81 din Contractul colectiv la nivel national pentru anii 2007-2010 (acesta numai in conditiile in care nu aveti incheiat un contract colectiv la nivel de ramura), la aplicarea efectiva a reducerii de personal, dupa reducerea posturilor vacante de natura celor desfiintate, masurile vor afecta in ordine:

a) CIM ale salariatilor care cumuleaza doua sau mai multe functii, precum si ale celor care cumuleaza pensia cu salariul;
b) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu au cerut pensionarea in conditiile legii;
c) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de pensionare la cererea lor.

La luarea masurii de desfacere a CIM pentru motive ce nu tin de persoana salariatului vor fi avute in vedere urmatoarele criterii minimale:

a) daca masura ar putea afecta doi soti care lucreaza in aceeasi unitate, se desface contractul de munca al sotului care are venitul cel mai mic, fara ca prin aceasta sa se poata desface contractul de munca al unei persoane care ocupa un post nevizat de reducere;
b) masura sa afecteze, mai intai, persoanele care nu au copii in intretinere;
c) masura sa afecteze numai in ultimul rand pe femeile care au in ingrijire copii, barbatii vaduvi sau divortati care au in ingrijire copii, pe intretinatorii unici de familie, precum si pe salariatii, barbati sau femei, care mai au cel mult 3 ani pana la pensionare la cererea lor.

In cazul in care masura desfacerii CIM ar afecta un salariat care a urmat o forma de calificare sau de perfectionare a pregatirii profesionale si a incheiat cu unitatea un act aditional la contractul de munca, prin care s-a obligat sa presteze o activitate intr-o anumita perioada de timp, administratia nu-i va putea pretinde acestuia despagubiri pentru perioada ramasa nelucrata pana la implinirea termenului, daca masura desfacerii contractului de munca nu-i este imputabila.

In ipoteza in care doua sau mai multe persoane salariate sunt in aceeasi situatie, disponibilizarea se va face cu consultarea sindicatelor.

I. CONCEDIEREA INDIVIDUALA

Reglementari: - art. 65 - art. 67 din Codul muncii;
- art. 78 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007 - 2010.
1. Desfiintarea postului sa fie efectiva
2. Desfiintarea postului sa aiba o cauza reala si serioasa
3. Desfiintarea postului sa fie definitiva
4. Concedierea sa nu aiba caracter colectiv, respectiv: 

     a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
     b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
     c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.

5. Salariatul concediat sa nu faca parte dintre cei protejati de Codul muncii impotriva concedierii, respectiv: - sa nu fie reprezentant al salariatilor;
- sa nu fie in incapacitate temporara de munca;
- sa nu fie in concediu pentru carantina;
- sa nu fie insarcinata;
- sa nu fie in concediu de maternitate;
- sa nu fie in concediu pentru crestere copil pana la 2 ani, respectiv pana la 3 ani pentru copilul cu handicap;
- sa nu fie in ingrijire copil bolnav pana la 7 ani, respectiv 18 ani;
- sa nu fie in concediu de odihna.

Daca aceste conditii sunt indeplinite se parcurg urmatoarele etape:
1. Decizia reducerii numarului de posturi
2. Identificarea posturilor care se vor reduce
3. Identificarea salariatilor care urmeaza sa fie concediati
4. Preavizarea salariatului (minimum 20 de zile lucratoare - art. 74 alin. (1) lit. c) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010); In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absente se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator. Angajatorul poate renunta la termenul de preaviz, eliberandu-l pe salariat de obligatia de a se mai prezenta la serviciu. Poate avea chiar interesul sa o faca, atunci cand suspecteaza ca accesul salariatului la anumite informatii poate fi periculos. Scopul renuntarii la preaviz ar putea fi ocrotirea unor date confidentiale.

5. Trecerea intr-o alta munca
In situatia in care disponibilizarile de personal nu pot fi evitate, conducerea unitatii va comunica in scris fiecarui salariat al carui post urmeaza a fi desfiintat daca I se ofera sau nu un alt loc de munca ori cuprinderea intr-o forma de recalificare profesionala in vederea ocuparii unui post in aceeasi unitate. In cazurile in care salariatilor nu li se pot oferi alte locuri de munca ori acestia refuza locul de munca oferit sau cuprinderea intr-o forma de recalificare, conducerea unitatii le va comunica in scris termenul de preaviz.

6. Decizia de concediere
Dupa parcurgerea acestor etape, sunt taiate posturile din organigrama, cu consecinta concedierii salariatilor care le ocupau. Decizia de concediere se comunica salariatului in scris.

Potrivit art. 78 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007-2010, la incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi. In practica compensatia este de doua salarii.

II. CONCEDIEREA COLECTIVA

Reglementari:
- art. 68 - art. 72 din Codul muncii;
- art. 79 - 82 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010

O concediere are caracter colectiv daca indeplineste urmatoarele conditii cumulativ:
1. - antreneaza desfacerea contractului individual de munca a unui numar de:
cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.
2. - intervine pentru motive care nu tin de persoana salariatului;
3. - disponibilizarile sunt dispuse inauntrul unei perioade de 30 de zile;
4. - angajatorul s-a consultat cu sindicatul/reprezentantii salariatilor cu privire la operarea disponibilizarilor;
5. - angajatorul a furnizat Inspectoratului Teritorial de Munca toate informatiile relevante privitoare la concedierea colectiva

ETAPE:
1. Consultarea cu sindicatul/reprezentantii salariatilor
2. Notificarea Inspectoratului Teritorial de Munca
3. Emiterea deciziilor individuale de concediere

III. SOMAJ TEHNIC sau suspendarea contractului de munca din motive economice, tehnologice, structurale sau similare

Reglementari:
- art. 53 din Codul muncii;
- art. 43 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007 - 2010.

Suspendarea contractului de munca din initiativa angajatorului pentru motive economice, tehnologice, structurate are ca efect incetarea temporara a prestarii activitatii salariatului si plata salariului de catre angajator.

Cauzele suspendarii pot fi:
1. imposibilitatea temporara de a asigura comenzile necesare desfasurarii activitatii;
2. Introducerea in unitate a unor tehnologii noi, care necesita un timp de instalare si punere in functiune;
3. reorganizarea activitatii angajatorului, prin introducerea unor schimbari de ordin structural.

In aceasta perioada se suspenda plata salariului, prin salariu intelegand salariul de baza, indemnizatii, sporuri si adaosuri (art. 155 din Codul muncii). In schimb, se plateste o indemnizatie care reprezinta 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, care se suporta din fondul de salarii.

In schimbul asigurarii platii indemnizatiei, salariatii raman la dispozitia angajatorului, care are oricand posibilitatea de a dispune reinceperea activitatii.


Tags: concedieresomaj tehnicCodul munciiconcediere colectivaCIMcontract colectiv de muncaCASCASSsomajmaternitatecrestere copilsalariiingrijire copil


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Concediere sau somaj tehnic?
Rating:
Nota: 4.3 din 66 voturi

Articole conexe

Se poate acorda retroactiv sporul de vechime?

Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca (art. 16 alin. (4) din Codul muncii ). Asadar,...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Conceperea unui anunt de angajare eficient

de Www.legislatiamuncii.ro
Plan de actiune Cititi anunturile existente in presa pentru posturi similare celor vizate de dumneavoastra. Atunci cand urmariti astfel de...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Model incetare CIM ca urmare a constatarii nulitatii

............................................................................................. 1 Adresa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Acordarea concediului fara plata prin rotatie

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare Se pot trimite in concediu farasalariu, prin rotatie, cate o luna, salariatii care datorita caracterului sezonier al activitatii firmei, in...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

34ComentariiAdauga comentariul tau

1
Preda stefania 04-Apr-2020
După somaj tehnic reangajare se face pe durata determinată?
2
GULGEZ ANA MONICA 19-Mar-2020
In cazul somajului tehnic, cine plateste CAS, CASS, si SOMAJ?
3
GULGEZ ANA MONICA 18-Mar-2020
IN CAZUL SOMAJULUI TEHNIC CINE PLATESTE CAS CASS SI SOMAJ ???
4
GULGEZ ANA MONICA 18-Mar-2020
In cazul somajului tehnic, cine plateste CAS, CASS, si SOMAJ?
5
angela 23-Sep-2010
angajatu poate fi conciedat cand este in somaj tehnic?
6
Hariton Lucian 16-Aug-2010
In cazul somajului tehnic pe o perioada de 60, zile se dimninueaza numarul de zile de concediu pe anul respectiv ?
7
stefan 15-Apr-2010
Somajul tehnic, afecteaza punctul de pensie ? Punctul de pensie este socotit pe an, sau pe luni? CONCRET;! iN perioada de somaj tehnic, punctul de pensie este corspunzator cu salariul minim sau nu se ia in calcul ?
8
stefan 15-Apr-2010
Somajul tehnic, afecteaza punctul de pensie ? Punctul de pensie este socotit pe an, sau pe luni? CONCRET;! iN perioada de somaj tehnic, punctul de pensie este corspunzator cu salariul minim sau nu se ia in calcul ?
9
stefan 15-Apr-2010
Somajul tehnic, afecteaza punctul de pensie ? Punctul de pensie este socotit pe an, sau pe luni? CONCRET;! iN perioada de somaj tehnic, punctul de pensie este corspunzator cu salariul minim sau nu se ia in calcul ?
10
Dragos 22-Feb-2010
In cazul somajului tehnic angajatorul poate chema personalul aflat in somaj tehnic si sa il foloseasca in scopuri administrativeex. curatenie, dezapezire etc..Daca da, cate zile din luna poate fi chemat luand in calcul faptul ca pe perioada somajului tehnic angajatorul il plateste cu doar 75%?adica il poate chema toate cele 22 zile lucratoare?.
11
annnna 05-Feb-2010
Valentina, tu poti sa iei somaj in continuare daca stagiul tau de cotizare a atins un prag. Sa spunem ca tu ai muncit 7 ani si somajul trebuia de drept sa-l iei pe o perioada de 1 an, deci ti-a mai ramas 6 luni de somaj. Cumva se recalculeaza
12
annnna 05-Feb-2010
Pe perioada somajului tehnic CAS, CASS si SOMAJ asigurat le plateste statul, iar angajatorul nu plateste decat 75 % din salariul de incadrare nu mai plateste alte contributii la stat. Pe perioada somajului tehnic, contractul tau este suspendat si daca firma are nevoie de tine trebuie sa reia activitatea printr-o decizie de incetare a suspendarii contractului de munca, fie si pe o perioada scurta de timp. Din comoditate sau din nesiguranta lucru acesta nu se intampla, adica pe perioada lucrata in timp ce esti in somaj tehnic angajatorii platesc la negru angajatii.


13
marian 11-Ian-2010
perioada minima de zile lucrate pentru a beneficia de somaj
14
remus 07-Ian-2010
cinei mai prost ca geoana este un prost ca si somajul
15
ciorapel murdarel 07-Ian-2010
somajul este o chestie temporara si dupaia patronul fuge din tara si mu mai primesti nimic. ca si bancu cu geoana: au ajuns sa fie mai multe bancuri cu geoana decat cu bula deacea bula cere renumararea
16
adriana 23-Nov-2009
este posibil ca fiind in somaj tehnic angajatorul sa te concedieze?eu tocmai am fost anuntata ca am intrat in cele 15 zile de preaviaz....dorescsa mentionez faptul ca aceste 15 zile includ si cea de a doua parte a caesrui somaj tenic...este legal ceea c s petrece? multumesc anticipat:
17
Maria Stoica 25-Oct-2009
CONF. oug 28/18.03.2009 angajatorul poate beneficia de masuri stimulatorii pe o perioada de 3 luni . Aceasta perioada se poate extinde si in 2010, adica 01.dec.2009--28.febr.2010 ?
18
Maria Stoica 25-Oct-2009
In OUG 28/08.03.2009 se prevede ca angajatorul poate trimite in somaj tehnologic salariatii, timp de 3 luni. aceste 3 luni pot cuprinde si 2 luni din 2010, adica 01 de
19
Anca m. 12-Oct-2009
sunt insarcinata si seful vrea sa ma dea in somaj tehnic. Mai pot beneficia de postnatal?? Daca da, aceeasi bani voi lua?? Multumesc
20
Cristian 04-Oct-2009
PE PERIOADA SOMAJULUI TEHNIC ESTE INTERZIS SA MUNCESTI LA SERVICI. ESTE MUNCA LA NEGRU SI EVAZIUNE FISCALA. CONTRACTUL ESTE SUSPENDAT. ANGAJATORUL ANUNTA ITM CA ISI REIA ACTIVITATEA SI TRIMITE NOTIFICARI PENTRU LUARE LA CUNOSTIINTA SI SEMNATURA SALARIATILOR IN TERMEN DE 5 ZILE....
21
Larisa 01-Oct-2009
Poate un angajator sa se foloseasca de somajul tehnic si totusi activitatea sa nu fie intrerupta?
Sa fii la dispozitia angajatorului nu-nseamna sa lucrezi in somaj tehnic..
22
Valentin 25-Sep-2009
Poate o companie sa trimita in somaj tehnic muncitori, dar in acelasi timp sa angajeze personal pe o perioada determinata? Va multumesc!
23
andrei ionescu 31-Iul-2009
Daca sunt in somaj tehnic 75% si lucrez zilnic cate 8 ore, ce pot face?Cui sa ma adresez?
24
diana 15-Iul-2009
daca a avut o salariata 30 zile fara plata pot sa o bag in somaj? spuneti-mi va rog.
25
MARIA HILA 30-Iun-2009
in timpul somajului tehnic angajatorul poate concedia somerul?
26
lavinia 12-Iun-2009
daca in perioada somajului tehnic decis de conducere esti chemat la servici esti platit tot cu 75%?
adica situatia sta cam asa : sintem in somaj tehnic dar sa lucram 8 zile pe luna ! cele 8 zile cum se platesc?
27
oprescu rodica 10-Iun-2009
daca in perioada somajului tehnic decis de conducere esti chemat la servici esti platit tot cu 75%?
adica situatia sta cam asa : sintem in somaj tehnic dar sa lucram 7 zile pe luna ! cele 7 zile cum se platesc?
28
ifrim cristina 30-Mai-2009
lucrez la o sala de jocuri de noroc de 8 luni de zile vor sa reduca din personal .se va sustine un examen.in cazul in care nu il luam ne pun sa ne dam demisia cu art 55(cu acordul ambelor parti).eu nu vreau sa semnez.dupa cat de munca se acorda somaj tinand cont ca e primul meu loc de munca dupa ce am terminat facultatea.
29
elena dinu 26-Mai-2009
pe perioada acordarii somajului tehnic se poate lua concediul de odihna pe anul in curs neefectuat?
30
VASILE MIHAELA 05-Mai-2009
Notiunea de suspendare a activitatii angajatorului se refera la suspendarea activitatii tuturor salariatilor sau se pot suspenda doar anumite compartimente sau puncte de lucru? In acest caz se aplica neplata "darilor catre stat" doar pentru ce carora li s-au suspendat CIM! Multumesc!
31
Maria F 24-Mar-2009
In cazul somajului tehnic ,incepand din luna aprilie 2009, se mai platesc contibutiile la CAS, CASS, si SOMAJ?, sau in primele3 sau 6 luni de la inceperea somajului tehnic nu se mai platesc aceste contributii?
Astept un raspuns...multumesc!
32
VALERIU VLADUSEL 21-Mar-2009
Articolul 78 din C.C.M.(2007- 2010) se aplica si in cazul in care nu este stipulat in Contractul Individual de munca compensatia de minim un salariu la desfacerea contractului individual de munca conform ART.65 din C.C.M.?
33
Aurelia Mitrut 17-Mar-2009
In cazul somajului tehnic ,incepand din luna aprilie 2009, se mai platesc contibutiile la CAS, CASS, si SOMAJ?, sau in primele3 sau 6 luni de la inceperea somajului tehnic nu se mai platesc aceste contributii?
Astept un raspuns...multumesc!
34
Haiduc 17-Feb-2009
In cazul somajului tehnic, cine plateste CAS, CASS, si SOMAJ?
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special