BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → STUDIU DE CAZ: Legislatia Muncii
Intrebare:
Care sunt conditiile pentru somaj, care e procentul de somaj si la ce suma se aplica, care este varsta de pensionare si ce conditii trebuie indeplinite?
Raspuns:
1.
Care sunt conditiile de somaj?
Poate solicita indemnizatia de somaj persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
- este in cautarea unui loc de munca de la varsta de minimum 16 ani si pana la indeplinirea conditiilor de pensionare;
2.
Care e procentul de somaj si la ce suma se aplica?
Potrivit art. 39 din Legea nr. 76/2002 asa cum a fost modificata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 144/2005 indemnizatia de somaj se acorda somerilor pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii ... acum aveti toate raspunsurile la indemana! ...Click aici pentru detalii! |
Cuantumul indemnizatiei de somaj este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
Pentru persoanele care au fost asigurate in baza unui contract de asigurare pentru somaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare se va avea in vedere venitul lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj.
3. Care este varsta de pensionare si ce conditii trebuie indeplinite?
Sistemul public de pensii in Romania este reglementat de Legea nr. 19/2000. in sistemul public se acorda urmatoarele categorii de pensii:
- pensia pentru limita de varsta;
- pensia anticipata;
- pensia anticipata partiala;
- pensia de invaliditate:
- pensia de urmas.
Pensia pentru limita de varsta se acorda asiguratilor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare realizat in sistemul public.
Persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat, in functie de gradul handicapului, beneficiaza de reducerea stagiilor de cotizare si a varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 3, astfel:
a) cu 15 ani, reducerea varstei standard de pensionare, daca au realizat cel putin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav;
b) cu 10 ani, reducerea varstei standard de pensionare, daca au realizat cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat;
c) cu 10 ani, reducerea varstei standard de pensionare, daca au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu.
Asiguratii nevazatori beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, indiferent de varsta, daca au realizat ca nevazator cel putin o treime din stagiul complet de cotizare prevazut de lege.
Beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 6 luni pentru fiecare an de privare de libertate, de deportare in strainatate dupa data de 23 august 1944 si/sau de prizonierat asiguratii cu stagiul complet de cotizare, carora li s-au stabilit drepturi privind vechimea in munca in conditiile prevazute la art. 1 alin. (1) lit. a), b) si c) si alin. (2) din Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile ulterioare.
Asiguratii care au realizat stagii de cotizare in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii: in conditii de munca speciale, in conditii de munca deosebite, in conditiile prevazute mai sus, precum si in conditiile prevazute de legi speciale, beneficiaza cumulativ de reducerea varstei standard de pensionare.
Varsta de pensionare redusa nu poate fi mai mica decat varstele prevazute la art. 42, art. 43 alin. (1) sau decat varsta rezultata ca urmare a aplicarii reducerii maxime prevazute la art. 43 alin. (2), art. 46 si art. 47 alin. (1), respectiv decat a reducerilor maxime de 10 ani prevazute in anexele nr. 4 si 5, dupa caz.
Asiguratii care au realizat stagii de cotizare in conditii normale de munca, precum si in conditiile prevazute de legi speciale sau, dupa caz, in conditiile mentionate mai sus beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare pana la 50 de ani pentru femei, respectiv pana la 55 de ani pentru barbati.
Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare si care au nascut cel putin 3 copii si i-au crescut pana la varsta de 10 ani beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare dupa cum urmeaza:
a) cu un an - pentru 3 copii;
b) cu doi ani - pentru 4 sau mai multi copii.
Reducerea varstei nu poate fi cumulata cu o alta reducere prevazuta de prezenta lege sau de legile speciale. Varsta de pensionare redusa nu poate fi mai mica de 55 de ani.
Potrivit anexei nr. 3 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, varsta standard de pensionare si stagiul minim si complet de cotizare pentru femei si barbati in perioada decembrie 2008 – martie 2009 este urmatoarea:
I. – Pentru femei:
- varsta standard de pensionare = 58 ani si 6 luni;
- stagiul complet de cotizare = 27 ani;
- stagiul minim de cotizare = 12 ani.
II. – Pentru barbati:
- varsta standard de pensionare = 63 ani si 6 luni;
- stagiul complet de cotizare = 32 ani;
- stagiul minim de cotizare = 12 ani.
In speranta ca raspunsul nostru a reusit sa contribuie cu succes la solutionarea problemelor dumneavoastra, va asiguram de intreaga noastra consideratie.(
Consilier – Asigurări sociale)
pana in 16.06.2010somajgrupa 2-a pana in aprilie 2001.Pe legea veche60ani pensie femeitrebuia sa ies la pensieanticipata la 54ani si 6 luni.Cu noua lege a pensiilor pt.femei 63 ani pensieies la pensie la 55 ani si 11 luni.Am terminat cu somajul ,nu am nici 54 ani si pana la 55 ani si 11 luni ce pot face stiind ca la varsta asta nu te mai angajeaza nimeni pentru 2 ani?Va rog sa-mi trimiteti raspuns daca este posibil pensionarea anticipata partial cu diminuarea procentuala respectiva.Multumesc.
Va multumesc !