BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Reflectarea in contabilitate a activitatilor de demolare a cladirilor si constructia altora noi
drd. Monica Julean
Reflectarea in contabilitate a activitatilor de demolare a cladirilor si constructia altora noi
Ultimii ani au adus o crestere semnificativa a activitatii de constructie, atat in mediul urban, cat si in mediul rural.
Societatile de constructii efectueaza lucrarile fie in contul clientului, pe terenul acestuia cu predarea la cheie a constructiei, fie prin achizitia terenului si ridicarea constructiei in regie proprie, urmand ca imobilul sa fie ulterior inchiriat, vandut sau utilizat pentru necesitati proprii.
In functie de scopul caruia ii este destinat imobilul, precum si de tipul contractului incheiat intre beneficiar si antreprenor, din punctul de vedere al antreprenorului rezultatul activitatii de constructii se poate evidentia la final in:
cheltuieli cu lucrarile executate, cuprinzand: manopera, consumuri de materii prime si materiale, alte cheltuieli direct atribuibile contractului, si venituri evidentiate la sfarsitul perioadei, in functie de prevederile contractuale, determinate in baza procentului de executie (in cazul contractelor incheiate intre beneficiar si antreprenor, pentru realizarea unei constructii pe terenul beneficiarului si in favoarea acestuia);
imobilizari corporale,in situatia in care imobilul rezultatindeplineste cerintele privind recunoasterea imobilizarilor corporale cuprinse in Reglementarile contabile conforme cu Directiva a patra a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005 cu modificarile si completarile ulterioare. Conform prevederilor acestor reglementari, imobilizarile corporale reprezinta active detinute de entitate pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative. Acestea sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an.
active circulante din categoria stocurilor,atunci cand conform cerintelor de recunoastere a acestora cuprinse in reglementarile mai sus mentionate sunt achizitionate sau produse in scopul comercializarii si se asteapta sa fie realizate in termen de 12 luni de la data bilantului.
Valoarea la care sunt recunoscute, in situatiile financiare, activele obtinute in cazul imobilizarilor corporale si al stocurilor, este valoarea de productie a acestora, determinata conform acelorasi reglementari, care cuprinde:
Pentru mai multe detalii apasa aici