BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Caz practic: Deductibilitatea TVA pentru cheltuieli de protocol
Intrebare:
In conformitate cu prevederile art. 145 / (5) / b) nu este deductibila TVA aferenta achizitiei de bauturi alcoolice si produse din tutun.
1. In cazul unor achizitii de astfel de produse pentru nevoi de protocol ale firmei este totusi deductibila contravaloarea taxei respective din punctul de vedere al impozitului pe profit (daca nu este depasit plafonul admisibil al cheltuielilor de protocol) ?
2. Aceeasi intrebare pentru cazul unor astfel de achizitii facute cu ocazia unor actiuni sociale (organizari de evenimente pentru salariatii societatii), decontate din fondul pentru actiuni sociale (in aceeasi ipoteza ca plafonul nu este depasit).
![]() |
Fii expert in Codul Fiscal! Discuta pe picior de egalitate cu reprezentantii Ministerului de Finante fara sa fii sanctionat!
|
Raspuns:
1. Avand in vedere faptul ca la punctul 39 “Cheltuieli deductibile limitat” din normele de aplicare ale Codului fiscal la protocol se includ cheltuielile “ocazionate de acordarea unor cadouri, tratatii si mese partenerilor de afaceri, efectuate in scopul afacerii” consider faptul ca in aceasta categorie de cheltuieli intra atat contravaloarea bauturilor alcoolice, cat si a tigarilor.
Aceasta afirmatie are la baza trei argumente care pot fi invocate echipei de inspectie fiscala:
1) prin legislatia fiscala referitoare la impozitul pe profit, achizitionarea unor astfel de produse nu este conditionata la deducerea cheltuielilor cu contravaloarea acestora asa cum se face in mod expres in legislatia T.V.A. la articolul 145, alineatul (5), litera b):
“ Nu sunt deductibile:……..
b) taxa datorata sau achitata pentru achizitiile de bauturi alcoolice si produse din tutun, cu exceptia cazurilor in care aceste bunuri sunt destinate revanzarii sau pentru a fi utilizate pentru prestari de servicii.”
2) din definitiile preluate din dictionarul explicativ al limbii romane, rezulta faptul ca in categoria cadourilor pot intra diverse obiecte iar in categoria tratatiilor intra si bauturile alcoolice:
3) prin legislatie nu se interzice inregistrarea in evidenta contabila a contravalorii sumei T.V.A., ci doar exercitarea dreptului de deducere a T.V.A. aferenta bauturilor alcoolice si tigarilor. In aceasta situatie, consider ca suma T.V.A. din facturile primite de la furnizori se poate inregistra in contul 623 “Cheltuieli de protocol, reclama si publicitate”.
Prin O.M.F.P. nr. 1752/2005, se face precizarea ca in debitul contului 623 se inregistreaza sumele datorate sau achitate care privesc actiunile de protocol in corespondenta cu creditul unuia din conturile 401, 408, 471, 512, 531 sau 542. Astfel, se poate profita de lipsa interdictiei de a inregistra in contul 623 si contravaloarea T.V.A. achitata furnizorilor, fiind permisa inregistrarea sumelor achitate, fara a fi delimitata baza de impozitare de T.V.A. aferenta. Bugetul de stat nu este afectat deoarece cota de 2% reglementata prin art. 21 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal si punctul 33 din norme se aplica asupra diferentei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decat cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit.
Includerea T.V.A. in contul de cheltuieli de protocol va scuteste sa determinati la inchiderea anului fiscal cheltuielile reprezentand T.V.A. nedeductibila aferenta depasirii cheltuielilor de protocol, suma considerata nedeductibila la determinarea profitului impozabil.
2. Asa cum rezulta din articolul 21, alineatul (3), litera c) din Codul fiscal, in contul de cheltuieli sociale limitate la deducere in procent de 2% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, costurile aferente organizarii evenimentelor pentru salariati nu pot fi incluse in categoria cheltuielilor cu caracter social.
In aceasta categorie de cheltuieli sunt incluse:
Astfel de cheltuieli trebuie dovedite cu documente justificative de inregistrare in evidenta contabila a firmei si este putin probabil ca un organ de control sa accepte la deducere contravaloarea unei facturi de achizitie a bauturilor alcoolice si a tigarilor atat pentru salariati firmei cat si pentru copii acestora, chiar daca suma respectiva se incadreaza in limita deductibilitatii de 2%.