BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Modificarile Codului fiscal de la 1 ianuarie 2008
MODIFICARILE CODULUI FISCAL DE LA 01 IANUARIE 2008
Ordonanta de urgenta nr. 106/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 703 din 18.10.2007 si aduce in prim plan noile reglementari fiscale aplicabile cu ianurie 2008.
In continuare vom puncta principalele elemente de noutate aduse de inceputul anului 2008.
Mijloace fixe amortizabile si terenuri
Pentru mijloace fixe amortizabile si terenuri - costul de achizitie, de productie sau valoarea de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului, utilizata pentru calculul amortizarii fiscale, dupa caz.
In valoarea fiscala se includ si reevaluarile contabile efectuate potrivit legii. In cazul in care se efectueaza reevaluari ale mijloacelor fixe amortizabile care determina o descrestere a valorii acestora sub costul de achizitie, de productie sau al valorii de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, dupa caz, valoarea fiscala ramasa neamortizata a mijloacelor fixe amortizabile se recalculeaza pana la nivelul celei stabilite pe baza costului de achizitie, de productie sau a valorii de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, dupa caz. In situatia reevaluarii terenurilor care determina o descrestere a valorii acestora sub costul de achizitie sau sub valoarea de piata a celor dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, dupa caz, valoarea fiscala este costul de achizitie sau valoarea de piata a celor dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, dupa caz.
Consilier TVA
Veniturile realizate din lichidarea unei persoane juridice romane
Sunt considerate ca fiind obtinute din Romania, indiferent daca sunt primite in Romania sau in strainatate, sub forma de venituri realizate din lichidarea unei persoane juridice romane.
Pe forma anterioara, erau in aceasta categorie de venituri erau incluse si venituri realizate din dizolvare fara lichidare a unei persoane juridice romane.
Noi tipuri de venituri scutite de la plata impozitului pe profit
Organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale si organizatiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru si noi tipuri de venituri:
-sumele primite ca urmare a nerespectarii conditiilor cu care s-a facut donatia/sponsorizarea, potrivit legii, sub rezerva ca sumele respective sa fie utilizate de catre organizatiile nonprofit, in anul curent sau in anii urmatori, pentru realizarea scopului si obiectivelor acestora, potrivit actului constitutiv sau statutului, dupa caz;
- veniturile realizate din despagubiri de la societatile de asigurare pentru pagubele produse la activele corporale proprii, altele decat cele care sunt utilizate in activitatea economica;
- sumele primite din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice.
Pentru mai multe detalii apasa aici
![]() |
Inlatura stresul generat de modul de aplicare a legislatiei de TVA comunitar! Afla cum este corect inainte de interventia Fiscului! |