BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Caz practic: Calculul si inregistrarea TVA la importul de bunuri
Intrebare:
In cazul unui import de bunuri din Egipt: la ce rubrica din decontul de TVA se declara baza impozabila si TVA aferent achitat in vama (DVI)?
Raspuns:
Operatiunea de achizitie a bunurilor de o firma din Romania dintr-un stat tert se numeste operatiune de import, impozabila din punct de vedere al TVA.
Valoarea in vama la care se aplica taxa pe valoarea adaugata este formata din valoarea bunurilor importate la care se adauga urmatoarele elemente daca nu au fost incluse in pretul de vanzare conform conditiei de livrare negociate cu partenerul extern:
Pentru conversia in lei a bazei de impozitare pentru importuri se utilizeaza cursul de schimb valutar inregistrat in penultima zi de miercuri a lunii in care se face importul.
Incepand cu data de 15 aprilie 2007, pana la data de 31 decembrie 2008, TVA datorata pentru importuri se achita in vama conform O.U.G. nr. 22/28.03.2007.
![]() |
Spulbera orice incertitudine legata de TVA generatoare de grave erori de contabilitate! |
Suma TVA calculata in vama, se preia in decontul de TVA la rd.17 si se raporteaza trimestrial si in declaratia recapitulativa trimestriala depusa pentru trimestrul in care s-a efectuat achizitia. Aceasta declaratie se depune la organul fiscal teritorial.
Pentru intocmirea decontului de TVA, regasiti recomandari orientative in O.M.F.P. nr. 94/ 17 ianuarie 2008 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) Decont de taxa pe valoarea adaugata
De asemenea, nu achita TVA in vama importatorii care obtin certificat de amanare la plata.
Taxa amanata pe baza de certificat se evidentiaza doar scriptic in evidentele importatorilor prin formula 4426=4427, conform prevederilor art.157, alin 4 si 5.
In acest caz, sumele se evidentiaza in decontul de TVA la randul 6 si respectiv 16.
Certificatul se elibereaza de Autoritatea Nationala a Vamilor in termen de 15 zile de la data depunerii cererii de catre firmele care respecta cumulativ urmatoarele conditii:
Modelul de cerere si detaliile de obtinere a certificatului de amanare la plata se regasesc in O.M.F.P. nr. 500 din data de 3 aprilie 2007, publicat in M.Of. nr. 244 din 11 aprilie 2007. Certificatul este valabil pentru perioada mentionata de petent in cerere, dar fara a depasi data de 31 decembrie 2008.
Tot incepand cu data de 15 aprilie 2007, pentru bunurile importate dintr-un teritoriu tert in vederea livrarii ulterioare a acestora in spatiul comunitar U.E., se constituie garantii banesti.
Constituirea garantiilor este impusa de faptul ca, prin lege, importurile acestor bunuri sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata iar livrarea ulterioara a acestora este de asemenea operatiune scutita de taxa, cu drept de deducere a TVA.
Valoarea garantiei constituita la biroul vamal la care s-a depus declaratia vamala de punere in libera circulatie este la nivelul TVA care s-ar fi datorat pentru un import normal de bunuri pe teritoriul Romaniei. Restituirea garantiei se face la cererea importatorului care este obligat sa justifice cu documente livrarea intracomunitara a bunurilor importate initial in Romania.
Multumesc!