BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Regimul operatiunilor valutare pe teritoriul Romaniei
Tranzitia la economia de piata si reformele economice din tarile central si est-europene, lansate la inceputul anului 1990, nu au reprezentat un scop in sine, ci o necesitate impusa de falimentul regimului politic comunist.
Procesul tranzitiei a reprezentat un proces puternic conflictual, de mai lunga durata decat se estimase initial si costisitor din punct de vedere economic si social, dar si imprevizibil ca derulare. Principala prioritate a acestor tari a fost relansarea cresterii economice.
Despre fundamentele si practicile regimului valutar se pot spune multe.
In acest sens, vom vorbi astazi despre modificarile aduse Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr.5/2006 prin Monitorul Oficial al Romaniei nr.616 din 06 septembrie 2007.
Operatiunile valutare, in Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei, sunt interpretate intr-un sens larg si cuprind aspecte privind incheierea si derularea tranzactiilor, precum si transferurile decurgand din acestea, tehnicile financiare disponibile pe piata pentru realizarea unei anumite operatiuni - tranzactii la vedere (spot), tranzactii cu instrumente financiare derivate (forward, options, swap, futures), deschiderea conturilor si plasarea fondurilor in conturi, lichidarea sau concesionarea activelor dobandite in urma investitiilor efectuate ori a altor operatiuni, repatrierea profiturilor rezultate sau utilizarea acestora, rambursarea creditelor si imprumuturilor.
Detalii suplimentare cu privire la operatiunile valutare curente si de capital desfasurate intre rezidenti si nerezidenti, cu privire la operatiunile de plati, incasari si transferuri care au loc intre rezidenti aflati accesand linkul:
http://www.contabilul.ro/index.php?pag=a&aid=2102