Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Drepturile si obligatiile unui expert contabil intr-un caz penal
Publicat de catre Www.contabilul.roNr. vizualizari: 11431 / Rating utilizatori: 4.6 din 5 voturi
Expertul contabil numit sa efectueze o expertiza contabila intr-un caz penal are urmatoarele drepturi:
- Sa ia cunostinta de materialul necesar pentru efectuarea expertizei care se face numai cu incuviintarea organului de urmarire penala;
- Sa participe la stabilirea obiectivelor expertizei si sa solicite organului de urmarire penala sau instantei de judecata completarea intrebarilor (obiectivelor) la care trebuie sa raspunda.
- Sa primeasca cu incuviintarea si in conditiile stabilite de organul care a dispus efectuarea expertizei, lamuriri si explicatii de la parti.
- Sa solicite efectuarea controlului in cazul in care constata ca expertiza nu se poate efectua fara un control prealabil.
- Sa ceara lamuriri organului de urmarire penala sau instantei de judecata cu privire la anumite fapte sau alte imprejurari ale cauzei ce face obiectul urmaririi penale;
- Sa sesizeze organul de penala sau instanta de judecata daca se afla in situatia de abtinere sau recuzare (incompatibilitate); - Sa aplice principiile etice ale organismului profesional in activitatea de expertiza contabila; - Sa execute personal cu competenta si la termen mandatul incredintat de instanta sau de organul de urmarire penala; - Sa respecte deontologia privind expertiza contabila (normele profesionale) si sa aplice intocmai prevederile legislatiei in materie economico-financiara si contabila; - Sa se prezinte la chemarile organului judiciar pentru a i se aduce la cunostinta obiectul expertizei si intrebarile la care trebuie sa raspunda, sa dea explicatii suplimentare, sa completeze raportul de expertiza sau sa efectueze o expertiza suplimentara daca este cazul.
Expertul contabil numit sa efectueze o expertiza contabila in materie penala are urmatoarele interdictii:
-Sa incredinteze altei persoane efectuarea expertizei pentru care a fost numit; -Sa divulge datele sau informatiile de care a luat cunostinta in indeplinirea mandatului incredintat; -Sa ridice si sa pastreze la domiciliul sau dosarul cauzei sau materiale din acesta; -Sa ridice de la parti acte de orice fel pe care sa le depuna la dosarul cauzei sau sa le ataseze la raportul de expertiza; -Sa efectueze controlul financiar de gestiune, inventarierea sau aducerea la zi a evidentei contabile precum si alte operatiuni legate de activitatea financiar - contabila a partilor;sa ia explicatii scrise de la parti sau de la terte persoane implicate in proces; -Sa elibereze partilor in cauza sau tertilor copii de pe raportul de expertiza
Expertiza contabila judiciara (in materie civila sau penala) se finalizeaza printr-un Raport de expertiza scris, intocmit de expertul contabil numit prin contract.
In continuare, va prezentam care sunt conditiile care se aplica in 2012 in ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii pentru persoanele care...