BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Monografie privind subventiile acordate
O societate are in curs de derulare mai multe proiecte de cercetare pentru care s-au primit si o serie de subventii. Care este modalitatea de inregistrare in contabilitatea firmei a acestei activitati de cercetare?
In determinarea tratamentului contabil corect al proiectelor de cercetare-dezvoltare finantate prin intermediul subventiilor, trebuie stabilite foarte clar urmatoarele 3 aspecte:
Conform IAS 38, cercetarea este investigarea originala si planificarea intreprinsa in scopul castigarii unor cunostinte sau intelesuri stiintifice si tehnice noi. Nicio imobilizare corporala care decurge din cercetare (sau din faza de cercetare a unui proiect intern) nu va fi recunoscuta. Cheltuielile cu cercetarea (sau cele din faza de cercetare a unui proiect intern) vor fi recunoscute drept cost atunci cand sunt generate.
Aceasta reglementare a fost preluata si in reglementarile contabile nationale (O.M.F.P. nr. 1.752/2005 cu modificarile si completarile ulterioare). In continutul acestora, identificam definitia cheltuielilor de dezvoltare ca potentiale imobilizari, in timp ce in cazul cercetarii se mentioneaza doar recunoasterea acestora ca si cheltuieli ale perioadei in care au fost generate.
Acum va sta la dispozitie CD-ul
Cele mai cautate 50
monografii
contabile
...Click aici pentru mai multe detalii!
74. - (1) Imobilizarile de natura cheltuielilor de dezvoltare sunt generate de aplicarea rezultatelor cercetarii sau a altor cunostinte, in scopul realizarii de produse sau servicii noi sau imbunatatite substantial, inaintea stabilirii productiei de serie sau utilizarii.
Pe de alta parte,
„219. - Contabilitatea cheltuielilor se tine pe feluri de cheltuieli, dupa natura lor, astfel:
a) cheltuieli de exploatare, care cuprind:
……..
- cheltuieli cu lucrarile si serviciile executate de terti, redevente, locatii de gestiune si chirii; prime de asigurare; studii si cercetari; cheltuieli cu alte servicii executate de terti (colaboratori); comisioane si onorarii; cheltuieli de protocol, reclama si publicitate; transportul de bunuri si personal; deplasari, detasari si transferari; cheltuieli postale si taxe de telecomunicatii, servicii bancare si altele;”
CLASA 6 – CONTURI DE CHELTUIELI
61. CHELTUIELI CU LUCRARILE SI SERVICIILE EXECUTATE DE TERTI
611. Cheltuieli cu intretinerea si reparatiile
612. Cheltuieli cu redeventele, locatiile de gestiune si chiriile
613. Cheltuieli cu primele de asigurare
614. Cheltuieli cu studiile si cercetarile”
„260. - Raportul administratorilor ofera, de asemenea, informatii despre:
a) evenimente importante aparute dupa sfarsitul exercitiului financiar;
b) dezvoltarea previzibila a entitatii;
c) activitatile din domeniul cercetarii si dezvoltarii; ...”
ATENTIE
In consecinta, cheltuielile de cercetare reprezinta cheltuieli ale perioadei (curente), in timp ce cheltuielile de dezvoltare, reprezinta imobilizari.
In cazul unor proiecte proprii (cercetare pentru uz intern), toate cheltuielile vor fi contabilizate dupa natura lor (materiale, salarii, amortizari), iar contabilitatea de gestiune va fi organizata pe proiecte.
In cazul in care o parte din activitatea de cercetare este atribuita unui subcontractor, se foloseste contul 614 „Cheltuieli cu studiile si cercetarile”, a carui functiune o redam mai jos.
Prezentam un text extras din Anexa 2007 – la Ordinul nr. 2.374/2007 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene.
Contul 614 „Cheltuieli cu studiile si cercetarile”
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta cheltuielilor cu studiile si cercetarile.
In debitul contului 614 „Cheltuieli cu studiile si cercetarile” se inregistreaza:
Din punctul de vedere al subventiilor, prezentam un text extras din Reglementarea 2005 – conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene”.
167. – Subventiile primite sau de primit de catre entitate se inregistreaza in contabilitate intr-un cont distinct.
7.8. SUBVENTII
193. - ( ) In categoria subventiilor se cuprind subventiile aferente activelor si subventiile aferente veniturilor.
Acestea pot fi primite de la: guvernul propriu-zis, agentii guvernamentale si alte institutii similare nationale si internationale.
(2) In cadrul subventiilor se reflecta distinct:
194. - ( ) Subventiile aferente activelor reprezinta subventii pentru acordarea carora principala conditie este ca entitatea beneficiara sa cumpere, sa construiasca sau achizitioneze active imobilizate.
(2) O subventie guvernamentala poate imbraca forma transferului unui activ nemonetar, caz in care subventia si activul sunt contabilizate la valoarea justa.
(3) In conturile de subventii pentru investitii se contabilizeaza si donatiile pentru investitii, precum si plusurile la inventar de natura imobilizarilor corporale si necorporale.
195. - Subventiile aferente veniturilor cuprind toate subventiile, altele decat cele pentru active.
196. - Subventiile se recunosc, pe o baza sistematica, drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze.
197. - ( ) Subventiile nu trebuie inregistrate direct in conturile de capital si rezerve.
(2) Subventiile pentru active, inclusiv subventiile nemonetare la valoarea justa, se inregistreaza in contabilitate ca subventii pentru investitii si se recunosc in bilant ca venit amanat. Venitul amanat se inregistreaza in contul de profit si pierdere pe masura inregistrarii cheltuielilor cu amortizarea sau la casarea ori cedarea activelor.
198. - ( ) Restituirea unei subventii referitoare la un activ se inregistreaza prin reducerea soldului venitului amanat cu suma rambursabila.
(2) Restituirea unei subventii aferente veniturilor se efectueaza fie prin reducerea veniturilor amanate daca exista, fie, in lipsa acestora, pe seama cheltuielilor.
(3) In masura in care suma rambursata depaseste venitul amanat sau daca nu exista un asemenea venit, surplusul, respectiv valoarea integrala restituita, se recunoaste imediat.
Pentru mai multe detalii apasa aici