BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Nivelul legal al ratei dobanzii
Intrebare:
Care este nivelul deductibil al ratei dobanzii pentru imprumuturile in valuta pentru anul fiscal 2009 si cand si prin ce act normativ s-a modificat ultima data?
Raspuns:
Profitul impozabil este definit potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, ca fiind diferenta dintre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal. La suma obtinuta se adauga cheltuielile nedeductibile si se scad veniturile neimpozabile.
Din punct de vedere fiscal, cheltuielile cu dobanzile sunt deductibile integral la calculul profitului impozabil, daca gradul de indatorare a capitalului este mai mic sau egal cu trei.
Gradul de indatorare a capitalului se calculeaza ca un raport intre capitalul imprumutat cu termen de rambursare mai mare de un an si capitalul propriu. In capital imprumutat se includ si imprumuturile mai mici de un an, in situatia in care exista prelungiri ale acestora(de ex. un imprumut pe sase luni care este prelungit pe inca trei luni si iar pe trei luni).
Capitalul propriu se calculeaza ca o medie a soldurilor existente la inceputul si sfarsitul perioadei de calcul. Capitalul propriu cuprinde capitalul social, rezervele legale, alte rezerve, profit nedistribuit, rezultatul exercitiului si alte elemente de capital propriu.
In cazul in care gradul de indatorare astfel determinat este mai mic sau egal cu trei, cheltuielile cu dobanzile sunt deductibile integral.
Pentru cheltuielile cu dobanzile datorate pentru imprumuturile obtinute de la:
- bancii internationale de dezvoltare,
- imprumuturi garantate de stat,
- societati comerciale bancare, romane si straine,
- sucursalele bancilor straine.
Pentru mai mute detalii apasa aici
Mon francais n'est pas tres bon, je suis de l'Allemagne.
Mon blog:
credits personnels aussi sos Rachat De Credit