BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Studiu de caz: Facturarea/refacturarea serviciilor de cazare
Intrebare:
Administratorul societatii locuieste in Belgia, motiv pentru care in cazul deplasarilor in Romania beneficiaza de cazare suportata de societate. S-a intamplat ca o alta firma din Romania, la care acesta este de asemenea administrator, sa faca rezervarile pentru cazarea in Romania, iar furnizorul de servicii sa factureze pe numele acesteia din urma, plata urmand a se face de catre societatea noastra.
La randul ei, firma din urma refactureaza catre societatea noastra serviciile respective aplicand cota TVA de 19%, in conditiile in care factura initiala de la prestatorul de servicii de cazare contine cota TVA de 9% si taxa locala fara TVA. Din punctul de vedere al TVA, societatea intermediara a acestor servicii de cazare a refacturat corect?
Raspuns:
Pentru aplicarea corecta a cotei de taxa, trebuie sa aveti in vedere calitatea prestatorului care emite factura catre firma dvs.
Astfel:
- in situatia in care firma respectiva nu are ca obiect de activitate intermedierea unor astfel de servicii, dar emite factura doar pentru recuperarea costurilor achitate unei structuri de cazare, aceasta trebuie sa aplice cota standard TVA de 19%. Ca regula generala, recuperarea costurilor nu este un serviciu propriu-zis, motiv pentru care firma emitenta a facturii trebuie sa aplice regimul normal de taxare, chiar daca furnizorul bunurilor sau prestatorul serviciilor aplica regimul de scutire fara drept de deducere, regimul de taxare inversa prin aplicarea masurilor de simplificare sau regimul de taxare prin cota redusa;
- in situatia in care firma emitenta a facturii este o firma specializata in intermedierea unor astfel de servicii, aceasta factureaza serviciile de cazare cu cota redusa de 9%. Acest fapt este reglementat in mod expres prin art. 140 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal si normele de aplicare ale acestuia, la pct. 23 alin. (6). Prin acest text de lege se face precizarea ca firmele care actioneaza ca intermediari in nume propriu, dar in contul altei persoane, definite prin art. 129 alin. (2), trebuie sa aplice cota de 9% a taxei.
In aceasta categorie de intermediari nu se includ agentiile de turism care aplica regimul special de taxare, in sensul ca aplica cota de 19% la marja profitului.
Marja de profit este diferenta aritmetica dintre suma totala perceputa turistului si costurile agentiei de turism.
Costurile agentiei sunt formate din contravaloarea livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de alte persoane impozabile in beneficiul direct al turistului, inclusiv TVA din factura prestatorilor. (Articol preluat din Revista Romana de TVA nr. 11/noiembrie 2008)
"Taxe si Impozite Actual"
Aflati acum, cu exactitate si obiectivitate |