BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Caz practic: Cheltuielile de formare profesionala si deductibilitatea
Intrebare:
In situatia in care o societate comerciala are angajati cu contract de munca, economisti, se considera cheltuieli de formare si perfectionare profesionala situatia in care societatea achita scoala de soferi la unul dintre economisti si apoi ii pune la dispozitie o masina pentru deplasare la clienti, dar cursurile organizate anual de CECAR ? si in situatia in care aceste documente de decontare sint pe numele angajatilor ?
Raspuns:
Potrivit art. 21 CF alin. 2 lit h, cheltuielile pentru formarea si perfectionarea profesionala a personalului angajat sunt cheltuieli deductibile. A se avea in vedere si prevederile Legii nr. 53/2003 privind Codul Muncii si ale OG nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor.
In cazul in care aceste cheltuieli sunt necesare bunei activitati a societatii sunt considerate cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile. Potrivit art. 21 alin. 3 lit. n CF, cheltuielile cu functionarea si intretinerea autoturismelor folosite de angajati sunt deductibile daca acestia au functii de conducere (asa cum sunt definite de Codul muncii).
Potrivit art. 21 alin. 2 cursurile organizate de CECAR si frecventate de salariatii societatii sunt deductibile si in situatia in care documentele de decontare sunt pe numele angajatilor. (Serviciul de consultanta gratuita pentru abonatii Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili)
Ma numesc Diana Sandu, sunt studenta,anul I si in acelasi timp lucrez. Chetuielile generate de activitatea universitara ar putea fi suportate de societate drept chetuieli cu formarea profesionala? Daca da, ce ar trebui sa fac sau ce ar trebuie sa faca societatea in cauza?
Va multumesc anticipat!