BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Caz practic: TVA si servicii de protocol
Intrebare:
Ambasada Elvetiei a facturat catre un client rezident Roman servicii protocol in suma de 2000euro ( s-a ocupat de organizarea unei actiuni de protocol –invitati ai clientului).
Ce tratament se aplica din pct de vedere TVA si impozit pe venit ?
Raspuns:
Organizarea unei actiuni de protocol reprezinta o activitate economica de prestari servicii care se supune taxarii iar entitarea care o realizeaza se incadreaza la persoana impozabila asa cum sunt definita prin articolul 1251, alineatul 1, punctul 18. In acest sens, persoana impozabila poate fi o persoana fizica, un grup de persoane, o institutie publica, o persoana juridica sau orice entitate care desfasoara o activitate economica.
Ambasada ar fi obligata sa colecteze T.V.A. pentru serviciile prestate numai in situatia in care ar fi inregistrata in scopuri de T.V.A. Acest fapt presupune ca intr-un an fiscal, ambasada ar fi obtinut din activitati economice venituri de peste 35.000 euro care reprezinta plafonul de scutire pentru inregistrarea in scopuri de T.V.A.
In situatia in care ambasada nu este inregistrata ca platitoare de T.V.A., nu trebuie sa colecteze T.V.A. si nici sa depuna raportarile fiscale pe baza formularelor “Decont de T.V.A.” cod 300 si “Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA” cod 394.
Referitor la achizitiile efectuate, necesare organizarii activitatii de protocol, ambasada nu isi exercita dreptul de deducere a T.V.A. din facturile de achizitie emise furnizorii daca nu este platitoare de T.V.A. Facturile primite trebuie inregistrate pe cheltuieli la valoarea totala, inclusiv T.V.A.
|
|
Va multumesc,
Va multumesc,