Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Publicat de catre Manager.roNr. vizualizari: 1585 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Omul de afaceri Dan Sucu, proprietarul grupului de firme Mobexpert si unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori romani, critica dur sistemul bancar local, 80% din sistem fiind in proprietatea grupurilor financiare straine, pe care il acuza ca blocheaza artificial creditarea persoanelor fizice si in acest fel loveste consumul, afacerile si duce economia in jos, in loc sa o sustina.
"In momentul de fata, vrem sau nu sa recunoastem, principala problema este blocajul creditarii la nivelul persoanelor fizice, blocaj pe care eu il vad in cea mai mare parte artificial (face referire la dobanzile mari - n.red.). Din pacate, in domeniul bancar deciziile strategice nu se mai iau in Bucuresti. Cred ca managementul local al bancilor nu este capabil cu adevarat sa-si expuna parerile catre decidentii de la Viena sau Paris, astfel ca totul este blocat", a spus Sucu.
El explica faptul ca in Romania problema creditarii nu este a companiilor mari, avocatii de specialitate negociind clauze favorabile ambelor parti, cat mai degraba a persoanelor fizice, situatie in care "banca isi impune intotdeauna punctul de vedere".
"Pe noi nu ne preocupa creditele noastre pentru ca am avut grija sa fie negociate intr-un mod corect. Am putea avea unele dificultati si cu cele existente in masura in care am avea nevoie de creditare suplimentara. Dar cine mai are nevoie de dezvoltare acum? Pe noi ne preocupa creditarea clientilor care este blocata. Si nu cred ca statul este cel care poate sa intervina", a mai spus Sucu.
Daca firmele iau credite cu dobanzi de 4-5% la euro, persoanele fizice iau imprumuturi cu dobanzi care depasesc 12% in euro. La lei, firmele iau bani de la banci cu 5-8%, in schimb persoanele fizice trebuie sa plateasca dobanzi care depasesc 15%. In ultimii doi ani creditarea persoanelor fizice a scazut dramatic, ceea ce a afectat toate pietele: consum, auto, imobiliare, electrocasnice, mobila etc. Paradoxal, in plina criza economica bancile nu numai ca nu au redus dobanzile la persoanele fizice, ci dimpotriva le-au majorat, ceea ce a sufocat orice achizitie pe credit.