BlogulSpecialistului → Management si afaceri → Finantare europena la zi! 12/11/2008
Pentru proiectele mici ale firmelor prea putine fonduri post-aderare ?
Pentru proiectele mari de infrastructura prea multe ?
Parca ar trebui formulate invers intrebarile... Situatia proiectelor si programelor analizata, dupa aproximativ un an de lansari si evaluari, contureaza un tablou interesant al finantarilor europene in Romania.
Intr-o perioada de timp rezonabila, poate prea multe dosare, raportat la capacitatea institutiilor de resort de a le evalua si le selecta. Programul de transport, in schimb, prin care ar trebui finantate proiectele de mare infrastructura, are numai un proiect aflat in faza de semnare a contractului.
"L a pomul laudat" nu te duci cu sacul
In Romania, "proiectele insumeaza de 20 de ori mai multi bani decat suma alocata" si "un proiect pentru care urmeaza semnarea contractului" sunt cazuri reale, desigur, doua situatii extreme. Daca analizam sectoarele in care se petrec situatiile amintite, se poate contura un tablou interesant, dar nu fericit in ce priveste prioritatile si performanta accesarii fondurilor europene.
O avalansa de proiecte s-a inregistrat la componentele care vizeaza mediul de afaceri. Se face vorbire despre toate liniile de finantare adresate firmelor: microintreprinderi, IMM-uri sau companii mari, care solicita finantare pentru investitii amplasate in mediul urban sau pentru dezvoltare rurala.
Caut evaluatori!
Oficialii din Ministerul Dezvoltarii s-au exprimat, la sectiunea adresata microintreprinderilor, numarul "foarte mare de proiecte", i-a luat prin surprindere pe cei de la Agentiile de Dezvoltare Regionala, care, in unele zone, nici dupa patru luni nu au incheiat evaluarea dosarelor, desi initial unii beneficiari au fost anuntati ca la jumatatea lunii septembrie vor fi publicate rezultatele.
"Prelungirea termenului de evaluare a acestor cereri de finantare s-a datorat volumului mare de cereri supuse evaluarii tehnice si financiare coroborat cu atentia deosebita ce trebuie acordata tuturor detaliilor tehnice si financiare, clarificarilor solicitate, precum si numarul insuficient de evaluatori independeti desemnati" a transmis directorul ADR Centru, Simion Cretu.
Aprximativ 400 de proiecte au primit de curand, in sfarsit, ok-ul pentru finantare, din totalul de 777 cate au fost depuse.
"Intreg departamentul de evaluare, cu sef de serviciu si cu cei din comisia de contestatii, are 20 de persoane", spune Laura Marusca, director adjunct al institutiei. Cei care fac strict evaluare sunt in numar de 9.
Numarul insuficient de evaluatori este principala problema si la Directia pentru gestionarea fondurilor UE din Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale.
Aici au fost depuse, pe toate cele cinci linii de finantare deschise, peste 1.200 de proiecte. In cadrul uneia dintre componente, pentru "investitii mari ale IMM", initial s-au inscris online 723 de proiecte, ceea ce inseamna aproximativ de 20 de ori mai multi bani decat suma alocata sesiunii respective de finantare. Oficialii din cadrul institutiei s-au plans, recent, in mod public, ca este posibil sa nu finalizeze evaluarile in acest an. Razvan Cotovelea, directorul Autoritatii de Coordonare a Instrumentelor Structurale din Ministerul Economiei si Finantelor, vede o solutie destul de simpla: "angajarea" mai multor evaluatori.