BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Legea salarizarii unice - o cacialma totala 21/08/2009
Cu toate ca aceasta lege ar fi trebuit sa rezolve multe dintre problemele cu care ne confruntam in acet moment in materie de bani, se pare ca efectul este exact invers: face mai mult rau decat bine. De la diferentele marcante intre diversele categorii bugetare si orele suplimentare care se platesc diferit intre diverse categorii de bugetari si pana la primele de vacanta ce sunt prevazute la unii, dar nu la altii, legea salarizarii este contestata de mai toate categoriile sociale.
Peste 100.000 de romani vor primi salarii mai mari dupa aplicarea Legii salarizării unice, potrivit lui Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii.
Profesorii vor avea salarii mai mici cu 25%
Profesorii ar putea sa aiba salarii mai mici cu cel mult 25% fata de cele pe care le primesc in acest moment, odata cu aplicarea noii Legi a salarizarii unice, conform reprezentantilor Federatiei Educatiei Nationale. "Dupa ajustarile făcute de catre Marian Sarbu si de subalternul sau Valentin Mocanu, salariile celor din invatamant vor fi, incepand cu 1 ianuarie 2010, mai mici cu pana la 25% fata de actualele salarii.
Intregul invatamant preuniversitar este prins intre coeficientii 1,3 si 4,1 (adică la baza piramidei salariale si nu spre varful ei, asa cum a promis Guvernul prin Acordul asumat la data de 5 mai 2009). Intrucat Codul educatiei, la Capitolul "Salarizare", precizeaza clar ca aceasta se face in conformitate cu noile prevederi ale Legii unitare de salarizare, Federatia Educatiei Nationale declara ca nu este de acord cu aceasta noua incercare de inmormantare a educatiei", a declarat Constantin Ciosu, secretar general al Federatiei Educatiei Nationale.
Astfel, conform proiectului Legea salarizarii unitare, prin noile propuneri ale Ministerului Muncii, cel mai mare salariu o sa fie al unui profesor cu gradul didactic I, cu peste 40 de ani vechime, care o sa aiba 2.460 de lei. In acelasi timp, un invatator debutant nu va depasi 600 de lei, mult sub ceea ce are in acest moment, dupa cum spune si Liviu Marian Pop, secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant. Mai exact, invatatorul debutant o sa aiba cu 188 de lei mai putin decat acum. De altfel, invatatorul debutant va avea, conform noii grile, un salariu mai mic decat un muncitor calificat.