BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Impunerea celor zece zile de concediu este obligatorie doar prin lege 19/08/2009
Avocatul Poporului, Ioan Muraru, considera ca impunerea a zece zile de concediu fara plata pentru toti bugetarii poate fi obligatorie din punct de vedere juridic, doar daca este stabilită printr-o lege adoptata de Parlament sau printr-o ordonantă a Guvernului, potrivit Constitutiei.
In indeplinirea misiunii sale constitutionale, de a apara drepturile, libertatile si interesele legitime ale persoanelor fizice, Avocatul Poporului considera ca are obligatia sa-si exprime un punct de vedere in legatura cu unele masuri economico-financiare preconizate de catre Guvern privind angajatii autoritatilor statale.
In acest context, spune Ioan Muraru, oportunitatea masurilor economico-financiare privitoare la personalul din cadrul autoritatilor publice (personalul bugetar) trebuie apreciata, fara indoiala, de catre autoritatile guvernamentale de decizie (in special de Guvernul Romaniei, care, potrivit articolul 102, alineatul (1) din Constitutia Romaniei, asigura realizarea politicii interne a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice.
Masurile preconizate pot, insa, obliga conducatorii autoritatilor publice numai in masura in care sunt stabilite prin norme juridice imperative, clare, elaborate in conformitate cu dispozitiile constitutionale si cu regulile de tehnica legislativa, subliniaza Muraru.
"Sub acest aspect, consideram ca impunerea a zece zile de concediu fara plata pentru toti bugetarii poate fi obligatorie din punct de vedere juridic, doar daca este stabilita printr-o lege adoptata de Parlament sau printr-o ordonanta a Guvernului, emisa in conditiile articolul 115 din Constitutie.
Aceasta, deoarece art. 137 alin. (1) din Constitutie, stabileste ca «formarea, administrarea, intrebuintarea si controlul resurselor financiare ale statului, ale unitatilor administrativ-teritoriale si ale institutiilor publice sunt reglementate prin lege», iar art. 139 alin. (1) din Legea fundamentala, prevede ca „impozitele, taxele si orice alte venituri ale bugetului de stat si ale bugetului asigurarilor sociale de stat se stabilesc numai prin lege", explica fostul judecator constitutional, Ioan Muraru.