BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Contract de munca sau conventie civila? 08/07/2009
Potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) sportivii profesionisti nu pot fi angajati pe conventii civile, care se pot incheia doar pentru activitati ocazionale si nu pentru cele dependente.
Ca urmare a controalelor desfasurate la cluburile de fotbal, ANAF a constatat ca "unele cluburi au incheiat contracte de prestari servicii (conventii civile) conform Codului Civil cu persoane fizice pentru activitati cum ar fi: electrician, contabil, sofer, director tehnic, director sportiv, precum si cu sportivi profesionisti".
Legea nr. 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca structurile sportive pot sa incheie contracte individuale de munca sau conventii civile cu sportivii profesionisti, si nu doar contracte de munca pe perioada determinata.
ANAF considera, insa ca activitatea desfasurata de sportivii profesionisti si personalul administrativ “nu este una efectuata intamplator, conjunctural, si nu indeplineste criteriile stabilite de prevederile legale in vigoare pentru a fi considerata o activitate independenta, ci dimpotriva, are caracterul unei activitati dependente".
Daca fotbalistii ar fi angajati pe contracte de munca, cluburile ar trebui sa plateasca, pe langa salarii, si contributii sociale si impozit pe venit.
Mircea Dragomir, presedintele LPF: "in aceste vremuri de criza ei vor sa se imbogateasca de pe spinarea noastra. Vor sa ne aduca de la 16 la suta la 68 la suta. Vor sa asocieze sportivii cu intreprinderile. Am facut si vom face toate demersurile legale, dar daca nu primim niciun raspuns din partea autoritatilor putem amana campionatul chiar si pana in primavara".
De cand e ANAF interpretul legislatiei muncii si a celei civile?