BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Acte normative cu impact pentru situatia firmelor din Romania 01/07/2009
Potrivit declaratiei de presa facute de premierul Emil Boc la sfarsitul sedintei de ieri a Executivului, in privinta actelor normative, au fost adoptate doua masuri extrem de importante care se incadreaza si in cadrul masurilor anticriza pe care Guvernul le-a pregatit.
Potrivit premierului, este vorba, in primul rand, de o OUG pentru amanarea la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termen ca urmare a efectelor crizei economico-financiare.
Masura adoptata prin acest act normativ vine in sprijinul firmelor care la data de 30 septembrie 2008 nu aveau datorii la bugetul de stat si care si-au agravat situatia financiara datorita efectelor crizei economice iar astazi sunt practic in prag de executie silita, in prag de faliment datorita datoriilor pe care le au.
Potrivit declaratiei premierului, se amana plata obligatiilor fiscale pe o perioada de 6 luni de zile, cu conditia ca firmele sa-si achite datoriile, obligatiile pe care le au in fiecare luna scadente. Facilitatea pe care o au consta in aceea ca nu sunt executate silit pentru faptul ca au datorii la bugetul de stat, determinate de criza.
Oficialul a adaugat ca pentru a putea beneficia de aceasta prevedere trebuie ca restul obligatiilor pe care le au lunar sa si le achite.
Premierul Emil Boc: “Prin aceasta masura, asa cum am spus, dorim sa ajutam acele firme care datorita crizei economice au ajuns intr-o situatie dificila, oferindu-le posibilitatea sa reziste, sa poata asigura in continuare locuri de munca pentru romani, sa desfasoare activitatea productiva si sa luam pericolul pe care il au astazi deasupra capului de a fi nevoite sa inchida firma sau sa fie executate silit datorita unor datorii pe care le au.”
In al doilea rand, tot ca o masura anticriza, Guvernul a decis ieri capitalizarea Fondului de Contra-garantare pentru IMM-uri cu 105 milioane de lei.
Premierul Emil Boc: “Este o masura prin care sprijinim din nou mediul de afaceri, prin mecanismul Fondului de Contra-garantare, care asigura suport financiar pentru IMM-uri. Prin aceasta masura firmele, din nou, vor avea la indemana un instrument de finantare prin care pot sa-si acopere cheltuielile necesare, fie pentru derularea productiei, fie pentru partea de cofinantare la proiectele europene, adica pentru a fi sprijinite in derularea activitatii economice pe care o au.”