BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Inflatia si somajul se vor majora! 17/06/2009
BNR anunta: Inflatia si somajul se vor majora din cauza economiei care va scadea dramatic in trimestrele doi si trei
Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, este de parere ca economia va inregistra scaderi in trimestrele doi si trei cu rate superioare fata de primele trei luni ale anului. „Scaderea economiei a fost de 6,2% in primul trimestru, iar ratele vor fi mai mari in trimestrul al doilea si al treilea si ii vor surprinde pe multi“, a afirmat Croitoru, in cadrul unei dezbateri financiare, refuzand totusi sa faca publice estimarile.
Date fiind aceste conditii, consilierul guvernatorului este de parere ca mediul privat va strange si mai mult cureaua. „Daca PIB va scadea din nou, atunci firmele vor intensifica ajustarile, ceea ce se va reflecta in accelerarea inflatiei, cresterea somajului si reducerea salariului mediu“, a estimat acesta.
Reprezentantul BNR a mentionat ca firmele au observat cererea scazuta si au operat modificari asupra productiei. In schimb, nu au ajustat preturile, salariile si gradul de ocupare. „Firmele prefera sa astepte o perioada inainte de a decide ca intr-adevar concedierile sunt necesare, pentru ca angajarea de personal implica anumite costuri (...) Au redus profiturile pentru a mentine un nivel relativ ridicat al angajarilor, pe baza asteptarilor mai bune. Acest lucru nu s-a intamplat, iar faptul ca sunt mai multi oameni angajati in productie decat este necesar reprezinta o sursa de inflatie“, a mai aratat el.
Potrivit prognozelor Comisiei Nationale de Prognoza, Fondului Monetar International(FMI) si Comisiei Europeane, pentru acest an, se anticipeaza o reducere a PIB in termeni reali de circa 4%. Organizatiile anticipeaza o stagnare pentru 2010, urmand ca economia sa revina pe crestere in 2011, sustinuta de revenirea cererii interne. Pe de alta parte, Lucian Croitoru a aratat ca, ani la rand, Romania va avea un necesar de finantare mare, din cauza imprumutului de la FMI. Croitoru spune ca acordul cu FMI a fost „maximul“ pentru ceea ce puteau face autoritatile, pentru ca a stabilizat cursul de schimb.
Tinta de deficit bugetar, greu de atins
Oficialul BNR a explicat ca, potrivit acordului cu Fondul, deficitul bugetar al Romaniei trebuie redus sub 3% din PIB in 2011, dar a precizat ca exista mai multe riscuri pentru aceasta evolutie, precum anul electoral, care ar putea crea derapaje pe partea de cheltuieli, precum si o scadere a economiei cu mai mult de 4% si inflatia mai mica, care ar putea conduce la pierderi de venituri pentru buget. „Daca deficitul bugetar nu va fi adus sub 3% din PIB, atunci datoria publica va creste si va crea o problema“, considera Croitoru.
In ceea ce priveste anul 2009, consilierul guvernatorului BNR crede ca este posibil ca deficitul bugetar sa creasca peste 4,6% din PIB, dar a mentionat ca nu a avut acces la informatiile de detaliu.
Totodata, el a aratat ca exista riscul unor „deficite gemene“ in 2009, daca recesiunea va depasi orice anticipatii, iar acest lucru va fi reflectat negativ de agentiile de rating. „Sectorul privat a facut o ajustare de 4,2 puncte procentuale in 2008 pe contul curent si poate efectua in continuare o corectie cu 4,8-5 puncte procentuale in 2009.
Corectarea deficitului extern facuta de sectorul privat, fara un efort din partea sectorului public si fara a avea o convergenta reala cu UE, aduce riscul aparitiei deficitelor gemene, ceea ce inseamna ca avem nevoie de mentinerea deficitului bugetar sub limita stabilita, de 4,6% din PIB pentru acest an“, a declarat Croitoru.
Reprezentantul BNR a mai subliniat ca increderea conteaza foarte mult, intrucat Romania va avea o atitudine mai disciplinata privind politica fiscala. „Cel mai daunator ar fi sa repetam istoria si sa vedem cateva rectificari bugetare nelegate de factori exogeni, ci de vointa interna“, a avertizat Croitoru.