BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Acordul referitor la libera circulatie a persoanelor dintre Elvetia si U.E. 03/06/2009
Potrivit unui comunicat de presa al Directiei Politici Publice si Comunicare din cadrul Ministerului Muncii, incepand cu data de 1 iunie 2009 intra in vigoare prevederile Acordului referitor la libera circulatie a persoanelor dintre Elvetia si UE, prevederi care se aplica acum si Romaniei si Bulgariei.
Ca urmare a intrarii in vigoare a acestui Protocol, cetatenii romani care isi desfasoara activitate in Elvetia vor putea beneficia de o mai buna protectie sociala, prestatiile de securitate sociala (pensiile, prestatiile pentru accidente de munca si boli profesionale, prestatiile familiale) fiind acordate, in baza Regulamentului 1408/71, care devine aplicabil in relatia dintre Romania si Elvetia de la 1 iunie 2009 .
De acum inainte cetatenii romani se vor bucura pe teritoriul elvetian de egalitate de tratament in domeniul securitatii sociale cu cetatenii elvetieni. De asemenea, pentru acordarea prestatiilor de securitate sociala, cu exceptia celor de somaj, sunt cumulate perioadele de asigurare realizate in ambele state. Pentru acordarea, spre exemplu, a pensiilor sau concediului si a indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, concediilor si indemnizatilor de maternitate se cumuleaza perioadele lucrate in Romania si in Elvetia, dupa cum aflam din comunicat.
Totodata, de la 1 iunie 2009 plata contributiilor de securitate sociala trebuie efectuata intr-un singur stat, Romania sau Elvetia.
Statul in care persoana este asigurata si unde trebuie sa plateasca contributiile de asigurari sociale este statul in care persoana desfasoara o activitate salariata, cu exceptia lucratorilor detasati, personalului intreprinderilor de transport international, echipajului navelor, functionarilor publici si membrilor misiunilor si posturilor diplomatice.
Persoanele care au lucrat in Elvetia si au contribuit la sistemul de asigurari sociale din Elvetia pot solicita luarea in considerare a acestor perioade la stabilirea drepturilor de pensie in Romania.
Determinarea dreptului si calculul prestatiilor (pensiilor) se face prin cumularea perioadelor de asigurare realizate in ambele state.
Pentru calculul pensiilor pentru limita de varsta, invaliditate si urmasi se foloseste principiul pro rata temporis, adica acordarea prestatiei proportional cu perioada de asigurare realizata conform legislatiei fiecarui stat.
Perioadele de asigurare sociala realizate conform legislatiei romanesti sau elvetiene inainte de data de 1 iunie 2009 vor fi luate in considerare pentru determinarea dreptului si cuantumului prestatiilor de securitate sociala.
In cazul in care un pensionar se muta de pe teritoriul unui stat pe teritoriul celuilalt stat, pensia va fi platita in noul stat de domiciliu de catre institutia de securitate sociala care o acorda.