BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Guvernul doreste sa faca un imprumut de 19 miliarde de euro 18/03/2009
Unele surse oficilale au declarat ca premierul Emil Boc le-a spus, marti, ministrilor ca Guvernul are de gand sa contracteze un imprumut cu o valoare totala de 19 miliarde de euro, din care 12 miliarde euro de la FMI si 7 miliarde de la BERD, Banca Mondiala si alte institutii financiare.
"Intentia Guvernului este de a contracta un imprumut in valoare totala de 19 miliarde euro, din care 12 miliarde euro de la Fondul Monetar International, pentru rezerva Bancii Nationale a Romaniei. Restul de 7 miliarde euro vor fi luate de la Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si alte institutii financiare, pe baza a trei memorandumuri", au afirmat sursele citate.
Aceeasi suma de imprumut a fost avansata si saptamana trecuta, de surse guvernamentale.
Acordul de imprumut va fi incheiat pe o perioada de doi ani.
"Nu vor fi majorate nici taxa pe valoarea adaugata, nici cota unica de impozitare, nici contributiile de asigurari sociale, ci vor fi efectuate ajustari pe venituri si cheltuieli in sensul politicii deja incepute de Guvern", au afirmat sursele.
Raportul de evaluare a economiei romanesti intocmit de Fondul Monetar International a fost finalizat, urmand ca, miercuri, sa fie redactata si scrisoarea de intentie pentru contractarea imprumutului. Pe baza scrisorii de intentie vor fi semnate trei memorandumuri de finantare cu institutiile de la care va fi contractat imprumutul.
Inainte reuniunii acestui comitet, presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si membrii delegatiei Fondului Monetar International au discutat aproximativ doua ore despre pachetul de imprumut care urmeaza sa fie contractat de Romania de la institutiile financiare.
O delegatie a FMI a venit, miercurea trecuta, intr-o vizita de doua saptamani la Bucuresti, pentru a discuta un acord care va fi parte a unui program de finantare multilaterala, sustinut de Uniunea Europeana si Banca Mondiala, precum si alte institutii financiare internationale. La discutii participa si experti ai Comisiei Europene, Bancii Mondiale si Bancii Centrale Europene.