BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Munca oboseste romanul 12/12/2008
Cercetarea „Atitudini fata de munca in Romania”, efectuata de Fundatia SOROS a dezvaluit date statistice interesante legate de munca romanilor.
Dintre acestea amintim urmatoarele rezultate ale studiului:
-53% din angajati declara ca se intorc de la slujba foarte obositi. Procentul este mai mare in cazul celor care lucreaza in institutii private romanesti – 57%, fata de numai 47% din angajatii in institutii de stat. Comparativ cu alte tari, Romania ocupa locul 4 din 33 de tari in ceea ce priveste procentul de angajati care se intorc epuizati de la munca. Singurele tari unde exista un procent mai mare sunt Ungaria – 54%, Africa de Sud – 55% si Bulgaria – 61%. tarile cu procentul cel mai mic de persoane stresate de locul de munca sunt Flandra (regiunea de nord a Belgiei) – 27%, Finlanda – 30%, Elvetia – 31%, Taiwan – 32% si Cipru – 33%.
-Romanii prefera sa fie angajati decat patroni, asa incat doar 12% doresc sa ajunga patroni, in timp ce 88% prefera sa fie angajati.
-Romanii prefera sa lucreze in firme mari de stat si sa aibe siguranta locului de munca.
-Doar 10% din angajati spun ca locul de munca pe care il au este bine platit si ofera sanse mari de promovare.
-Cel mai mult lucreaza angajatii din institutiile private cu capital romanesc - 9,18 ore pe zi, in medie, fata de 8,57 ore angajatii din cele cu capital mixt si numai 8,26 ore, angajatii din institutiile de stat.
-Angajatii din firmele private declara ca au un program mai flexibil si pot mai usor sa plece de la serviciu pentru a-si rezolva o problema personala.
-Din totalul celor care se declara foarte multumiti de locul de munca, barbatii au un grad de satisfactie ceva mai mare comparativ cu femeile.
-Satisfactia locului de munca tinde sa creasca pe masura ce creste varsta, nivelul de educatie si clasa sociala, este maxima in cazul patronilor (58% sunt foarte sau complet multumiti de locul lor de munca) si ceva peste medie in Bucuresti.
-Venitul mediu al femeilor angajate in sectorul de stat este de 85% din venitul mediu al barbatilor, in timp ce in sectorul privat, venitul mediu al femeilor este de 79% din cel al barbatilor.