BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Premierul Emil Boc garanteaza Prima teapa 18/06/2009
Executivul a luat ieri hotararea ca programul “Prima Casa” sa includa toate tipurile de constructii rezidentiale, inclusiv pe cele ale samsarilor. Guvernul Boc ofera bani dezvoltatorilor imobiliari pentru ca acestia sa poata sa-si finanteze proiectele rezidentiale. Toate acestea se afla sub invelisul programului "Prima casa", prin care statul roman garanteaza un credit de pana la 60.000 de euro pentru aceia dintre noi care vor sa-si achizitioneze o locuinta.
Cu toate ca la inceputul acestei luni oficialii sustineau ca se vor acorda credite numai pentru unitatile deja existente in fondul locativ, iata ca ieri membrii executivului au hotarat sa finanteze si imobilele aflate in constructie. Acest lucru include atat ansablurile rezidentiale in dezvoltare, cat si ridicarea caselor in regie proprie.
Chiar inainte de decizia executivului, mai multi dezvoltatori au inceput sa-si promoveze proiectele agatandu-se in programul „Prima casa”, fara sa tina cont de conditiile cerute.
Statul plateste, iar dezvoltatorii incaseaza
Dupa entuziasmul imobiliar din anii trecuti, care transformase aproape orice om de afaceri cu bani intr-un dezvoltator imobiliar, zeci de santiere au ramas paralizate in lipsa finantarii. Multi investitori se bazau pe constructia cu banii proveniti din vanzari astfel ca, odata cu limitarea creditelor, n-au mai avut bani sa-si plateasca furnizorii. Unii au inceput sa scada preturile, in timp ce altii au preferat sa inghete proiectele pentru cand vor veni vremuri mai bune.
Prin ajutorul guvernamental, samsarii imobiliari vor putea face rost de bani pentru a-si duce la bun sfarsit investitiile, fara sa renunte la profiturile dorite.
In plus, nu exista nicio garantie ca proiectele pentru care gireaza guvernul vor fi intr-adevar realizate, in conditiile in care termenele de finalizare intarzie cu pana la sase luni si, in unele cazuri, santierele au fost abandonate.
Guvernul se lauda cu dobanzi preferentiale
Persoanele care vor lua credit prin programul „Prima casa” vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de cel mult 60.000 de euro sau de 3.000 de euro plus diferenta din pretul de achizitie, iar rata dobanzii va fi EURIBOR la 3 luni plus maximum 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR plus maxim 2,5%. Dobanda EURIBOR (media la imprumuturile interbancare pe piata europeana) la creditele pe trei luni este in prezent de 1,28%, in timp ce ROBOR (dobanda la creditele interbancare pe piata interna) la aceeasi scadenta se situeaza in prezent la 10,54% pe an.
Rata medie a dobanzii la creditele acordate de banci populatiei era de 18,86% pe an in luna martie, in timp ce la imprumuturile luate de firme dobanda medie a fost de 20,5% pe an, conform celor mai recente date prezentate de BNR.
Potrivit ministrului finantelor, Gheorghe Pogea, venitul pentru ob tinerea unui credit de 50.000 de euro va fi de 595 de euro. In cazul sumei maxime garantate, o familie trebuie sa castige in jur de 714 euro.
Pe piata, in acest moment, pentru un credit similar, venitul minim trebuie sa fie in jurul a 1.000 de euro. „Daca vorbim de un credit de 50.000 de euro, luat pe 25 de ani, rata lunara va fi de 270 de euro. In cazul unui avans mai mare, suma poate scadea si la 250 de euro”, a mentionat recent ministrul finantelor.
S-a schimbat schimbarea
Parlamentarii s-au gandit si razgandit si in privinta conditiei de a pastra locuinta in primii cinci ani. Daca, initial, cumparatorul nu avea voie sa instraineze casa in acest interval, senatorii au decis la inceputul acestei saptamani sa permita acest lucru, cu aviz de la Ministerul de Finante. „Proprietarul si-a gasit un client, vinde si banii merg in contul statului, pentru recuperarea garantiei”, a spus senatorul PSD Sorin Bota.