BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Premierul Boc ameninta bancile straine cu impozitul “Robin Hood” 21/05/2009
Premierul Emil Boc a spus in discursul de ieri ca bancile straine vor fi suprataxate pe profiturile pe care le fac pe spinarea romanilor daca acestea isi vor scoate banii din tara si ii vor duce in statele de unde provin.
„Daca bancile straine, prin reprezentantele lor din Romania, nu vor intelege ca au fost la bine alaturi de romani, adica au obtinut profituri extrem de importante in Romania, in vremuri foarte bune, iar acum, cand vremurile sunt dificile, vor sa lase povara crizei numai pe umerii romanilor si ei sa isi retraga banii la bancile lor din strainatate, atunci guvernul nu va sta cu mainile in san. Avem posibilitatea sa aplicam mai multe masuri, care sunt si in alte parti ale lumii, precum acea taxa «Robin Hood», numita supraimpozitarea profiturilor”, a declarat primul-ministru. El a atras atentia ca guvernul poate lua „foarte repede” aceste decizii, dar, in acelasi timp, a dat asigurari ca nu doreste sa faca acest lucru.
„Sper ca bancile straine sa respecte intelegerea si sa-si mentina liniile de creditare. Nu se pot spala pe maini si sa ne trateze ca pe un stat care nu are nicio parghie sa intervina”, a mai spus Boc.
Ulterior, premierul a revenit asupra amenintarii si a indulcit-o, declarand ca evocarea posibilitatii de a suprataxa profiturile bancilor straine a fost doar un semnal ca guvernul vrea ca banii sa ramana in economia romaneasca.
In opinia lui Dragos Cabat, presedintele Camerei Analistilor Financiari din Romania, declaratia premierului este „doar una politica belicoasa, care n-are nicio noima”. „Pentru ca am fost primiti in UE, nu putem face un asemenea gest unor parteneri din UE. Nu poti face asa ceva asteptandu-te ca bancile sa se sperie”, a precizat el, pentru EVZ. Cabat a mai spus ca banii sunt ai institutiilor de creditare, nu ai statului roman, si daca acestea vor dori sa-i retraga, nu le vom putea opri. Cel mai mare risc ar fi ca bancile straine sa se retraga din Romania, inrautatind mediul economic pentru urmatorii ani.
Romania, model de urmat
O delegatie a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a participat, ieri, la Bruxelles, la discutii prelungite avand ca scop intarirea acordului incheiat cu bancile-mama la finele lui martie, la Viena. Bancile care si-au pus semnaturile pe document sunt Erste Group, Volksbank, Raiffeisen International, Societe Generale, UniCredit, EFG Eurobank, National Bank of Greece, Alpha Bank si Piraeus.
Potrivit unor surse din BNR, pe agenda de ieri s-a aflat si intentia Comisiei Europene ca modelul romanesc al acordului cu bancile straine sa se aplice si in alte state membre.