BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Pentru reluarea creditarii, BNR este dispusa sa elibereze o parte din rezervele bancilor comerciale 21/05/2009
Ministrul pentru IMM-uri, Constantin Nita, a declarat, marti, ca BNR va elibera o parte din rezervele bancilor comerciale in aceasta saptamana sau saptamana viitoare, astfel incat, in curand, va putea fi reluata creditarea.
"Acesti bani vor ajunge in piata pentru a ajuta economia reala. Ne asteptam sa se reia creditarea, absolut necesara pentru IMM-uri. Prin scaderea cererii, reluarea creditarii ar fi utila pentru sustinerea firmelor mici si mijlocii", a spus Nita la deschiderea sedintei de tranzactionare a Bursei de Valori Bucuresti.
La finele lunii martie, BNR a decis ca rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani se fie redusa la zero, fata de 40% in prezent, incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009.
Mugur Isarescu a declarat saptamana trecuta ca Banca Nationala a Romaniei va fi "generoasa" cu reducerea ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) in valuta constituite de bancile comerciale, in functie de nevoile de creditare si termenii acordurilor cu FMI, UE si cel semnat cu bancile la Viena.
El a aratat ca reducerea rezervelor va fi legata de modul in care bancile reiau creditarea "sanatoasa" in valuta, adica a imprumuturilor pe termen lung pentru firmele care exporta sau importa si a creditelor ipotecare pe termen lung.
Isarescu a explicat ca RMO-urile in valuta vor fi inlocuite temporar in rezerva valutara a BNR de banii proveniti de la Fondul Monetar International (FMI), care vor fi rambursati pe masura ce vor intra alte resurse in valuta, cum ar fi fondurile europene si investitiile straine.
Bancile comerciale sunt obligate sa constituie rezerve minime obligatorii (RMO) la banca centrala reprezentand 40% din pasivele in valuta si 18% din cele in lei.