BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Afacerea forfetarului: pierderi de 500 mil. lei numai de la microfirme 10/05/2009
Executivul a cam gresit atunci cand a decis sa introduca impozitul forfetar.
Pentru ca, dincolo de castigul trambitat peste tot, care nu este deloc spectaculos - 357 de milioane de lei pentru acest an, statul pierde aproape dublu la incasari si, mai mult, va fi nevoit sa scoata si bani din „buzunar” pentru a plati miile de someri care vor aparea in urma adoptarii unei astfel de decizii.
Introducerea impozitului forfetar va aduce la buget, numai in acest an, 357 de milioane de lei. Calculul a fost facut chiar de catre ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, care sustine ca acest nou impozit nu numai ca „nu va baga in faliment mii de firme”, dar reprezinta „o atitudine corecta” pe care ar trebui sa o aiba toti contribuabilii din Romania.
La numai doua saptamani de la aceasta declaratie, ministrul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri, Constantin Nita arunca bomba: impozitul minim este o masura temporara si ar putea fi eliminat in toamna.
„In toamna, in functie de rezultatele economice, am putea anula acest impozit minim si sa gasim o alta solutie pentru a nu pune in pericol microintreprinderile sau start-up-urile“, a afirmat Constantin Nita.
Atitudinea politicienilor poate fi o capcana menita sa stopeze valul de inchideri de firme, dar in acelasi timp poate fi explicata si prin trezirea la realitate, in urma efectuarii unor calcule realiste. La numai o zi de la declaratia ministrului Nita, premierul Emil Boc a precizat ca va verifica impreuna cu Ministerul Finantelor impactul impozitului minim asupra firmelor, apreciind insa ca noua taxa, introdusa pentru combaterea evaziunii fiscale, nu a fost suficient de bine inteleasa si explicata.
Seful Guvernului spune, ceea ce am mai auzit si cu alte ocazii, ca, prin introducerea impozitului minim, a fost ales „raul cel mai mic“, fiind evitata majorarea TVA sau a cotei unice de impozitare. Referitor la posibilitatea eliminarii din toamna a impozitului minim, evocata de ministrul pentru IMM, seful Guvernului a aratat ca nicio lege nu este eterna in Romania si ca politicile fiscale pot fi ajustate.
Sursa: financiarul.com