BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Impozitul forfetar contravine Codului Fiscal si recomandarilor europene 08/05/2009
Introducerea de la 1 mai a impozitului forfetar incalca recomandarile Comisiei Europene, legile teoriei economice si prevederile Codului Fiscal in acelasi timp, a declarat joi Delia Catarama, secretar general al Asociatiei Internationale de Fiscalitate (IFA), filiala din Romania, in cadrul unui seminar pe tema sustinerii activitatii IMM-urilor, organizat de CECCAR.
In plus, activitatea a peste 90% din IMM-uri va fi afectata de impozitul minim introdus de guvernanti.
Peste 90% din intreprinderile mici si mijlocii (IMM) din Romania se incadreaza in categoria microintreprinderilor, avand mai putin de noua angajati, respectiv o cifra de afaceri sau active de maximum doua milioane de euro.
Aceasta categorie de firme este vizata cu precadere de primele doua paliere ale cotelor prevazute de impozitul minim, cuprinse intre 0-52.000 de lei, venituri anuale, si 52.001-215.000 lei, venituri anuale incasate de un agent economic.
Firmele care se incadreaza in aceste categorii de impozitare vor fi nevoite sa suporte o presiune fiscala de pana in 4,23% in primul caz, respectiv, intre 8,27% si 2% in cel de-al doilea, fiind cele mai impovarate de impozitul forfetar nou introdus de catre Ministerul Finantelor Publice, incepand cu 1 mai 2009. Astfel, cu cat nivelul veniturilor incasate de un agent economic este mai mare, cu atat scade presiunea fiscala pe care acesta trebuie sa o suporte.
In schimb, firmele cu veniturile cele mai mici sunt cele mai lovite de schema fiscala gandita si aplicata de guvernanti, a mai declarat Delia Catarama in cadrul seminarului organizat de Corpul Expertilor Contabili si al Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR).
Impozitare tripla
Impozitul forfetar nu reprezinta altceva decat o taxa pe afaceri, este de parere secretarul general al filialei IFA din Romania. Impozitul minim pe care un IMM care se incadreaza in primele doua paliere de impozitare trebuie sa il plateasca poate fi, in functie de specificul activitatii, de doua-trei ori mai mare decat obligatiile fiscale prevazute de cota unica de 16%.
Mai mult, marile companii, care declarau in mod constant pierderi, pentru a evita plata de impozit catre stat, si care au fost vizate de ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, la introducerea impozitarii minime, sunt cel mai putin afectate de povara impozitului forfetar.
Desi reprezinta motorul de dezvoltare al economiei autoh- tone, activitatea IMM-urilor este puternic franata de impozitul minim. Astfel, activitatea a peste 90% dintre acestea va avea de suferit, in schimbul unui spor de numai 0,21% adus veniturilor incasate la Bugetul de stat.
Mai mult decat atat, introducerea impozitului forfetar va conduce la incetarea activitatii unui numar mare de microintreprinderi, deci la limitarea bazei de impozitare, ceea ce face ca estimarea de 350 de milioane de lei, venituri in plus la
Sursa
www.financiarul.com