BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → BNR va relaxa creditarea, iar ratele la creditele in lei vor fi micsorate 05/05/2009
Miercuri, 6 mai, Consiliul de Administratie al BNR va hotara daca va continua relaxarea creditarii, mai ales a celei in lei, sau daca va lua o pauza si va astepta primirea primei transe din imprumutul de la FMI.
Unii economisti sustin ca, cel mai probabil, BNR va reduce dobanda de politica monetara, cea care da “tonul” dobnzilor la creditele in lei, cu 0,25-0,5 puncte procentuale, ceea ce va duce la scaderea ratelor la creditele in moneda nationala.
„Ne asteptam la o scadere a dobanzii de politica monetara pana la nivelul de 9,75% (de la 10% in prezent, n.r.), ceea ce reflecta continuarea trendului de relaxare a creditarii. Deocamdata BNR nu cred ca va interveni asupra rezervelor minime obligatorii (r.m.o.). Mesajul trimis de BNR va fi de continuare a relaxarii politicii monetare, atat prin oferirea de lichiditati in piata, cat si prin reducerea dobanzii cheie pana la un nivel de 8,5% la sfarsitul acestui an, dupa cum estimam noi”, a declarat Rozalia Pal, senior economist UniCredit Tiriac Bank. La cea mai recenta sedinta a CA al BNR, la sfarsitul lunii martie, Banca Nationala a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul de 10%, dupa ce la inceputul lunii februarie a scazut-o cu 0,25%.
Florian Libocor, economistul sef de la BRD, crede ca sunt sanse ca BNR sa reduca dobanda cheie chiar si cu 0,5%. „Probabilitatea asociata unei reduceri a dobanzii de politica monetara cu pana la 0,5 puncte procentuale a crescut semnificativ de la ultima decizie de politica monetara”, a declarat Libocor. Daca BNR va reduce dobanda cheie, este de asteptat ca dobanda interbancara (Robor) dupa care mai multe banci calculeaza dobanzile clientilor sa scada. De altfel, in intervalul 30 aprilie - 4mai, dobanda Robor cu maturitate de sase luni a scazut de la 13,27% la 13,11%, ceea ce inseamna in mod direct rate mai mici la creditele in lei calculate in functie de acest indicator.
BNR ar putea prefera injectiile de lichiditati in locul scaderii dobanzii
Nu toti economistii considera insa ca metoda prin care BNR va relaxa si mai mult creditarea este reducerea dobanzii cheie.
„Cred ca vor face o pauza (BNR - n.r.). Vor alege mai degraba injectii de lichiditate pentru a aduce dobanzile din piata mai aproape de dobanda de politica monetara", a declarat Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank. El a precizat ca, de la anuntarea acordului cu FMI, dobanda interbancara Robor a scazut cu aproximativ patru puncte procentuale, de la 16% la 12%, in lipsa unei reduceri a dobanzii cheie de catre BNR in sedinta CA din martie. La sfarsitul lunii trecute, BNR a injectat 4,7 miliarde de lei in sistemul bancar printr-o operatiune de tip repo (prin care Banca ofera bani in locul titlurilor de stat detinute de banci).
In acel moment dealerii bancari au declarat ca explicatia este cererea mare de lei in acea perioada, in care companiile au de facut plati importante la buget.