BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Se anunta vesti bune: bancile au reluat creditarea, unele dintre ele umbland si la dobanzi 28/04/2009
Brokerii de credite vin cu vesti bune: cu toate ca luna martie a fost una nu prea buna pentru creditare, soldul imprumuturilor acordate de bancile din tara noastra scazand fata de luna trecuta, riscul de a fi refuzate dosarele de credit, oricat ar fi de bune, de catre banca, fara alte explicatii, este tot mai mic. Oricine respecta conditiile bancherilor poate lua credit.
Conform BNR, creditul neguvernamental, acordat populatiei si firmelor, a scazut cu 2,6% in luna martie fata de luna precedenta, soldul total al imprumuturilor date de banci scazand de la 202,61 miliarde de lei. Scaderea cea mai mare au inregistrat-o creditele acordate persoanelor juridice, de 3,6%, in timp ce imprumuturile destinate persoanelor fizice au scazut cu 0,75%. Brokerii de credite sunt insa optimisti si spun ca bancile, desi impun in continuare conditii aspre la acordarea imprumuturilor, dau semne clare ca reiau procesul de creditare.
Bancile nu mai refuza dosare pur si simplu pentru a nu da credite
„In februarie, de exemplu, fata de ianuarie, creditele aprobate de banci pe dosarele trimise de noi s-au dublat. In martie aproape ca s-au dublat inca o data. Bancile au conditii mai aspre, insa acum si-au definit foarte clar gradul de precautie si stiu exact carui tip de clienti li se adreseaza”, a declarat pentru Gandul Anca Bidian, CEO Kiwi Finance. Anul trecut, incepand cu luna noiembrie, au fost destule cazuri in care desi dosarele de credit erau bine facute si clientii erau eligibili, bancile au refuzat imprumutul, fenomen care aproape a disparut acum, dupa cum spune ea. Gradul de aprobare a dosarelor este, in medie, de 30%-50% in cazul brokerilor de credite.
De aceeasi parere este si Marina Sterpan, director de comunicare Credit Zone, care spune ca atat timp cat dosarul si clientul se incadreaza in normele lor, bancile dau credite oricui. „Chiar daca unele conditii de acordare a creditelor s-au mai inasprit in ultima perioada, bancile dau credite mai multe. E ca si cum ar spune: Dam credite. Dar in conditiile noastre. In acelasi timp trebuie remarcat si faptul ca cei care doresc credite sunt si ei mai constienti de propriile posibilitati si incearca sa obtina imprumuturi in functie de posibilitatile lor reale”, ne-a declarat Sterpan, care a precizat ca firma pe care o reprezinta a intermediat credite de sapte ori mai mari in martie fata de cele din ianuarie.
Bancile au umblat la dobanzi. Unele rate au scazut cu 40%
Vestile bune nu se opresc aici. Bancile au umblat la dobanzi si s-au corelat, cu o intarziere de cateva luni, e drept, la dobanzile in valuta de pe pietele internationale. Pana recent, multe banci calculau ratele dupa un indice de dobanda, cum ar fi Euribor la trei sau la sase luni (dobanda la care se imprumuta in euro bancile din Europa), neactualizat. Astfel, desi Euribor la sase luni, de exemplu, a scazut de mult sub nivelul de 2%, unele banci calculau ratele dupa nivelul lui dinaintea crizei, de pana la 4%, adica dublul celui de acum. „Avem clienti carora ratele la creditele ipotecare in euro le-au scazut cu pana la 40%, in urma acestor recorelari”, spune Bidian.